Jahodový koláč

  • 05.03.2013.
  • Stredne obtiažne
  • 45 min

Ak máte radi jahody, alebo chcete spestriť váš sviatočný stôl, ponúkame recept na jednoduchý koláč zdobený jahodami a praženými mandľovými plátkami.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 80 g mletých mandlí
  • 175 g hrubej múky
  • 35 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • Krém:
  • 125 g jahodového džemu
  • 1 Dolcela puding vanilka bourbon prémium
  • 50 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Na dekoráciu:
  • šľahačka
  • 3-4 čerstvé jahody
  • 2 lyžice mandľových plátkov

Príprava

  1. 1.
    Do pomletých mandlí pridáme múku, práškový a vanilkový cukor, citrónovú šťavu, maslo a vymiešame elektrickým mixérom. Pridáme vajce, dobre premiešame a necháme 30 minút postáť.
  2. 2.
    Cesto vyvaľkáme a položíme na vymastený a múkou posypaný plech (30 x 10 cm). Pečieme 15-20 minút pri 200 ° C.
  3. 3.
    Upečené cesto necháme vychladnúť a potrieme ho jahodovým džemom.
  4. 4.
    Pudingový prášok Dolcela zmiešame s cukrom a 50 ml mlieka. Zvyšné mlieko spolu so smotanou necháme zovrieť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a varíme za stáleho miešania 1 – 2 minúty. Uvarený puding nalejeme na jahodový džem a necháme vychladnúť.
  5. 5.
    Pred podávaním ozdobíme čerstvými jahodami, šľahačkou a praženými mandľovými plátkami.

Malé tajomstvo

Koláč môžeme ozdobiť rôznym sezónnym ovocím.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 264 / 1.104 - -
Tuky g 14,70 - -
Sacharidy g 28,51 - -
Vláknina g 1,74 - -
Bielkoviny g 5,53 - -
Soľ g 0,26 0 0
Vitamín A μg 453,46 11 9
Vitamín D μg 20,65 10 10
Niacín mg 2,49 18 12
Kyselina pantoténová mg 0,30 4 4
Draslík (K) mg 315,97 9 9
Vápnik (Ca) mg 103,03 10 10
Fosfor (P) mg 108,24 14 14

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)