Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Biela ryba s pomarančovo- zeleninovou omáčkou

  • 11.02.2006.
  • Obtiažne
  • 4
  • 50 min

Ak sa vám niekedy zdalo, že sa do nejakého jedla pridáva príliš veľa prísad a investuje veľa času, toto určite nie je ten prípad. Konečný výsledok je hoden vynaloženého úsilia a počtu prísad.

Ingrediencie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 kusy filé z bieleho rybacieho mäsa
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 2 malé lyžičky citrónovej šťavy
  • Zeleninová príloha:
  • 2 mrkvy
  • 2 mladé cibuľky
  • 2 cukety
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice oleja
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo
  • Pomarančová omáčka:
  • 60 g masla
  • 1 mladá cibuľa, biela časť, nakrájaná nadrobno
  • 125 ml pomarančovej šťavy
  • 1 malá lyžička pomarančovej kôry
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo
  • 1 malá lyžička škrobovej múčky
  • 2 lyžice vody

Príprava

  1. 1.
    Pripravíme si 4 väčšie kusy alobalu pravouhlého tvaru a natrieme ich polovicou oleja. Každý kus filé položíme na vymastenú fóliu, posypeme Podravkou, pokvapkáme citrónovou šťavou a natrieme ešte s trochou oleja. Rybu zabalíme do alobalu a pečieme v rúre zahriatej na 180°C cca 10-15 minút.
  2. 2.
    Ako prílohu očistíme zeleninu a nakrájame ju na tenké pásiky.
  3. 3.
    Vo väčšej panvici zahrejeme olej a zeleninu krátko opečieme. Pridáme Podravku a všetko spolu pečieme ešte 2 minúty.
  4. 4.
    Omáčka: nakrájanú cibuľu krátko opečieme na 20 g masla. Pridáme pomarančovú šťavu, strúhanú pomarančovú kôru a Podravku. Varíme ešte 3-4 minúty, pridáme škrobovú múčku rozmiešanú vo vode. Odstavíme z ohňa a do ešte horúcej omáčky postupne zamiešame zvyšok masla.

Podávanie

Upečené rybie filé vyberieme z fólie, dáme na zohriate taniere a podávame so zeleninovou prílohou a pomarančovou omáčkou.

Rada

Nakrájanú prílohovú zeleninu môžete dať aj pod rybu a piecť spolu s rybou v alobale asi 20 minút na teplote 180°C.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 422 / 1.764 - -
Tuky g 35,60 - -
Sacharidy g 10,46 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bielkoviny g 16,14 - -
Soľ g 0,46 0 0
Vitamín A μg 12.207,70 305 244
Vitamín D μg 40,00 20 20
Vitamín E mg 9,28 42 42
Vitamín C mg 72,43 97 80
Draslík (K) mg 551,77 15 15
Vápnik (Ca) mg 91,87 9 9
Fosfor (P) mg 193,04 24 24

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)