Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Biela treska

  • 04.09.2006.
  • Obtiažne
  • 6
  • 120 min

Podľa tohto receptu si môžete pripraviť skvelú hustú polievku. Keď si to však nakoniec rozmyslíte a budete chcieť paté, stačí popučiť vidličkou a podávať ako predjedlo. Výber je len na vás.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 1 celá neosolená treska (zhruba 500 gramov)
  • 600 g zemiakov
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla
  • ½ strúčika cesnaku
  • zväzok peržlenovej vňate
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • 1 cibuľa (100 g)
  • 150 ml olivového oleja
  • 100 ml mlieka
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Príprava

  1. 1.
    Zo sušenej tresky odstránime chvost a plutvy. Na urýchlenie času namáčania, tresku naklepeme tĺčikom na mäso. Tresku namočíme do nádoby s veľkým množstvom vody a necháme namáčať minimálne dva dni, pričom vodu meníme niekoľkokrát denne.
  2. 2.
    Namočenú tresku vložíme do veľkej rajnice a zalejeme vodou tak, aby bola celá ryba ponorená. Pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, celé čierne korenie, cesnak, bobkový list a jednu lyžicu Podravky. Privedieme do varu a varíme, až kým je možné bez ťažkostí odstrániť kosti. Opatrne z ryby odstránime kožu a kosti.
  3. 3.
    Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme vo vode, v ktorej sa predtým varila ryba.
  4. 4.
    Rybu pridáme naspäť k zemiakom a ak je potrebné prilejeme vriacu vodu. Pretlačíme a pridáme 3 strúčiky cesnaku a zväzok nasekanej petržlenovej vňate, olivový olej a podľa chuti osolíme a okoreníme. Premiešame, rajnicu prikryjeme a poriadne ňou potrasieme.
  5. 5.
    Nakoniec pridáme mlieko a zemiaky spolu s rybou poriadne premiešame opätovným zatrasením rajnicou.

Malé tajomstvo

Na odstránenie kože a kostí z ryby použite prsty. Aby polievka ostala krásne biela, ostrým nožom odrežete všetky hnedé časti z ryby. Pri manipulácii s rybou si často oplachujte ruky, pretože ryba sa lepí na prsty.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 467 / 1.952 - -
Tuky g 31,82 - -
Sacharidy g 7,46 - -
Vláknina g 0,27 - -
Bielkoviny g 37,33 - -
Soľ g 1,25 0 0
Vitamín A μg 145,33 4 3
Vitamín D μg 88,00 44 44
Vitamín E mg 6,51 30 30
Niacín mg 10,85 78 54
Draslík (K) mg 835,21 23 23
Fosfor (P) mg 449,37 56 56
Magnézium mg 64,63 22 16

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)