Biftek s bylinkami

  • 20.12.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 60 min

Biftek, ako najkvalitnejšia časť hovädzieho mäsa, si vyžaduje osobitnú starostlivosť: dobre odhadnutý druh, množstvo aromatických byliniek a správnu prípravu. Ak sa budete pridržiavať tohto receptu so stredomorskými bylinkami, veríme, že budete úspešní.

Ingrediencie 4 – 6 

  • biftek (800 g – 1 kg)
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadla
  • 50 g Dijonskej horčice
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Aromatická bylinková zmes:
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 malá lyžička nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica posekanej pažítky
  • ½ malej lyžičky suchého tymianu
  • 1 strúčik prepasírovaného cesnaku

Príprava

  1. 1.
    Biftek očistíme od žiliek, potrieme Podravka ochucovadlom a horčicou.
  2. 2.
    Opekáme na horúcom oleji z každej strany tri minúty.
  3. 3.
    Opečený biftek položíme na plech, posypeme zmesou aromatických byliniek a cesnaku a pečieme v rúre 20 – 30 minút pri teplote 170°C.

Podávanie

Biftek podávame so zeleninovou prílohou na masle.

Rada

Očistený biftek môžeme uchovávať v chladničke niekoľko dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 269 / 1.124 - -
Tuky g 12,99 - -
Sacharidy g 0,78 - -
Vláknina g 0,30 - -
Bielkoviny g 35,56 - -
Soľ g 1,29 0 0
Vitamín A μg 70,00 2 1
Vitamín D μg 20,00 10 10
Vitamín C mg 2,89 4 3
Niacín mg 14,83 106 74
Draslík (K) mg 629,59 17 17
Fosfor (P) mg 389,46 49 49
Magnézium mg 44,39 15 11

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)