“Bramborák” (zemiakové placky)

  • 15.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 40 min

Mnohí z nás sa zoznámili s českou kuchyňou vďaka sviatočným jedlám, ako je pečené mäso s typickou českou knedľou. K vychýrenému českému pivu sa hodia aj jednoduchšie pokrmy, ako sú zemiakové placky, výdatne ochutené cesnakom a inými koreninami.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml mlieka
  • 3 lyžice múky
  • 3 vajcia
  • 50 g suchej slaniny
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • biele korenie
  • majorán
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Olúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a prelejeme vriacim mliekom. Potom pridáme slaninu nakrájanú na kocky, našľahané vajcia, múku, pretlačený cesnak, mleté biele korenie, majorán, čierne korenie, trochu soli a Podravku ochucovadlo.
  2. 2.
    Všetko dobre premiešame a zmes formujeme lyžicou na panvici s horúcim olejom, tak aby vznikli placky v tvare rezňa, alebo malých hrubých palaciniek.
  3. 3.
    Zemiakové placky pečieme dobre z obidvoch strán, pretože pravý „bramborák“ musí byť chrumkavý. Placky uložíme na pijavý papier.

Podávanie

Zemiakové placky podávame ako malé jednoduché jedlo so šalátom, kyslým mliekom, alebo pivom.

Rada

Suroviny na zemiakové placky si môžeme pripraviť vopred, tak aby príprava pokrmu bola rýchlejšia.

Malé tajomstvo

Preliatím zemiakov vriacim mliekom získame kompaktnejšiu hmotu v kombinácii s múkou a zároveň skrátime čas pečenia.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 466 / 1.948 - -
Tuky g 18,93 - -
Sacharidy g 59,03 - -
Vláknina g 5,04 - -
Bielkoviny g 15,73 - -
Soľ g 1,98 0 0
Vitamín A μg 344,39 9 7
Vitamín D μg 41,62 21 21
Vitamín C mg 38,13 51 42
Niacín mg 7,64 55 38
Draslík (K) mg 1.161,03 31 31
Vápnik (Ca) mg 110,99 11 11
Fosfor (P) mg 279,01 35 35

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)