Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Bravčová panenka dusená so zeleninou

  • 19.10.2015.
  • Jednoduché
  • 4
  • 60 min

Jemná, na olivovom oleji dusená bravčová panenka podávaná s brokolicou a mrkvou vytvorí jedinečné hlavné jedlo vášho dňa.

Ingrediencie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 1 a ½ lyžice Podravka ochucovadla
  • 250 g mrkvy
  • 450-500 g brokolice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Príprava

  1. 1.
    Z bravčovej panenky odrežeme všetok tuk a šľachy. Posypeme Podravkou na bravčové mäso a votrieme do mäsa, pokvapkáme 3 lyžicami oleja a necháme 30 minút marinovať.
  2. 2.
    Medzičasom na kolieska nakrájame mrkvu a vložíme ju do vriacej vody. Po zhruba 10 minútach pridáme nakrájanú brokolicu a ešte chvíľku varíme. Brokolica by po dovarení mala ostať stále žiarivo zelená a chrumkavá. Zeleninu po dovarení scedíme.
  3. 3.
    V panvici rozohrejeme olej a spolu s cesnakom zeleninu krátko opečieme.
  4. 4.
    V druhej panvici na zvyšnom oleji dohneda opečieme namarinovanú panenku. Stíšime oheň a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme dusiť 20 minút. Panenka by po rozkrojení mala ostať vo vnútri ružová.

Podávanie

Bravčovú panenku nakrájame na kolieska a podávame s pripravenou zeleninou.

Malé tajomstvo

Panenka je chudý typ mäsa. Podravka na bravčové mäso zmiešaná s trochou oleja je perfektná zmes na marinádu a po jej použití mäso ostáva jemné a šťavnaté.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 514 / 2.149 - -
Tuky g 36,15 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 5,69 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 15,60 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 13,13 - -
Sacharidy g 13,66 - -
Vláknina g 5,09 - -
Bielkoviny g 35,21 - -
Soľ g 0,25 0 0
Vitamín A μg 18.501,25 463 370
Vitamín D μg 18,00 9 9
Niacín mg 14,65 105 73
Kyselina pantoténová mg 1,79 26 26
Draslík (K) mg 1.012,73 27 27
Vápnik (Ca) mg 75,79 8 8
Fosfor (P) mg 437,81 55 55

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)