Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou

  • 25.12.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 50 min

Francúzska kuchyňa patrí medzi najznámejšie na celom svete. Spojte chuť bravčového mäsa s ovocím a vaše jedlo sa zmení na nezabudnuteľný zážitok.

Ingrediencie

  • 150 g čučoriedok
  • škorica
  • 3 veľké jablká
  • 60 g masla
  • 10 g múky
  • 2 lyžičky ochucovadla Podravka
  • 1 bravčová panenka (500 g)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica čučoriedkový džem

Príprava

  1. 1.
    Čučoriedky s cukrom krátko povaríme, necháme vychladnúť, scedíme bobule a štavu odložíme.
  2. 2.
    Medailónky z bravčovej panenky (kotlety), posypeme múkou a ochucovadlom Podravka.
  3. 3.
    Kotlety najprv prudko opražíme z oboch strán na horúcom oleji a potom ich upečieme do zlatožlta.
  4. 4.
    Medzitým na 10g masla orestujeme nakrájané plátky jabĺk a upečieme ich do chrumkava, a nakoniec posypeme škoricou.
  5. 5.
    Do výpeku z mäsa pridáme šťavu z čučoriedok, džem a krátko povaríme. Na koniec vmiešame zvyšné maslo a pridáme čučoriedky, ktoré sme si predtým pripravili.

Podávanie

Medailónky podávame s pečenými jablkami a zalejeme pripravenou omáčkou.

Malé tajomstvo

Pre lepšiu chuť, môžete do omáčky pridať 1-2 polievkové lyžice červeného vína.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 404 / 1.689 - -
Tuky g 20,00 - -
Sacharidy g 29,00 - -
Vláknina g 4,00 - -
Bielkoviny g 26,00 - -
Soľ g 1,65 0 0
Vitamín A μg 553,00 14 11
Vitamín D μg 23,00 12 12
Vitamín C mg 9,00 12 10
Niacín mg 11,00 79 55
Draslík (K) mg 673,00 18 18
Fosfor (P) mg 299,00 37 37
Magnézium mg 42,00 14 11

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)