Bravčové koleno s kyslou kapustou a knedľou

  • 14.06.2006.
  • Obtiažne
  • 4
  • 100 min

Takéto kolienko je obľúbené v nemeckej a rakúskej kuchyni, na priateľoch nechajte hodnotenie, či sú lepšie ako naše tradičné údené a potom uvarené koleno.

Ingrediencie

  • 1-2 svieže bravčové kolená
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • niekoľko bobkových listov
  • čierne korenie v zrne
  • 800 g kyslej kapusty
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Podravku, soľ a cukor vymiešajte s lyžicou vody. Koleno narežte 2-3 krát po dĺžke, dobre potrite pripravenou zmesou, a obložte celými čiernym korením a bobkovým listom. Prikryté nechajte odstáť 2-3 dni na chladnom mieste..
  2. 2.
    Potom, spolu s koreninami koleno vložte do studenej vody a varte asi jednu hodinu.
  3. 3.
    Koleno vyberte z vody, vložte do zohriatej rúry a pečte asi 30 minút pri teplote 220°C, kým nezíska zlatistú farbu..
  4. 4.
    Kým sa pečie koleno, preperte kyslú kapustu a varte ju domäkka vo vode, v ktorej sa pieklo koleno. Keď je kapusta uvarená oceďte ju, zložte ju na zohriaty podnos a zalejte výpekom z kolena.

Podávanie

Koleno podávajte na varenej kyslej kapuste. Vo Viedni by vám toto jedlo naservírovali s niektorým druhov známych knedlí, no a vy môžete pridať opekané alebo varené zemiaky.

Rada

Koleno môžete piecť spolu so zemiakmi nakrájanými na kolieska.

Malé tajomstvo

Uvarené koleno pred pečením ešte trochu dosoľte.

Poznámka

Toto jedlo môžete aj zmraziť
Zmrazovanie: Pečené koleno ochlaďte a oddeľte od kosti, aby zaberala menej miesta v mrazničke. Do nádoby na zmrazovanie s vrchnákom najprv vložte pripravenú kapustu a na ňu položte mäso a zmrazte.
Rozmrazovanie: Nechajte niekoľko hodín v chladničke, kým nerozmrzne, potom s trochou vody pod alobalom zľahka zohrievajte v rúre 30 min. pri teplote 120°C..

Trvanlivosť: 60 až 90 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1095 / 4.577 - -
Tuky g 36,50 - -
Sacharidy g 77,85 - -
Vláknina g 1,69 - -
Bielkoviny g 111,04 - -
Soľ g 6,46 0 0
Vitamín A μg 54,50 1 1
Vitamín D μg 45,00 23 23
Vitamín C mg 25,92 35 29
Niacín mg 43,24 309 216
Draslík (K) mg 1.821,95 49 49
Vápnik (Ca) mg 177,30 18 18
Fosfor (P) mg 933,67 117 117

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)