Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Bravčové v cestíčku

  • 28.12.2005.
  • Obtiažne
  • 6
  • 170 min

“Oblečené” stehno uspokojí každého milovníka klasiky, ktorý chce na novoročnom stole vidieť kúsok bravčoviny. Pretože na Nový rok by nemalo byť nič ako počas “obyčajných” dní, s prípravou sa treba pohrať viac ako zvyčajne…

Ingrediencie

  • 2 kg bravčového stehna
  • štipka soli
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 4–5 lístkov čerstvej šalvie
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 3 lyžice oleja
  • 50-100 ml bieleho vína
  • 150 g varenej šunky
  • 50 g masla
  • Cestíčko:
  • 25 g čerstvého droždia
  • 350 ml vody
  • ½ lyžičky cukru
  • 600 g múky
  • 1 malá lyžička soli
  • 50 ml oleja

Príprava

  1. 1.
    Bravčové stehno jemne osolíme a potrieme Podravka ochucovadlom, nakrájanou šalviou a rozmarínom a necháme hodinu odstáť.
  2. 2.
    Na zohriatom oleji opečieme marinované mäso zo všetkých strán a rozložíme na plech. Prelejeme olejom z panvice, podlejeme 100 ml vody, prekryjeme hliníkovou fóliou a pečieme v rúre ohriatej na 180°C okolo 1 ½ hodiny.
  3. 3.
    Počas pečenia mäso stále podlievame vodou. Pred koncom pečenia odstránime fóliu, podlejeme vínom a pokračujeme v pečení ešte aspoň 15 minút.
  4. 4.
    Upečené stehno vyberieme a ochladíme. Z plechu vylejeme prebytočnú mastnotu.
  5. 5.
    Kvasnice premiešame s 50 ml teplej vody, cukrom a necháme postáť 5 až 10 minút. Do hlbšej nádoby dáme múku, soľ, olej a vykvasené droždie. Zo zvyšnej vody zamiesime hladké cestíčko, rozdelíme na dve časti a odložíme na teplé miesto.
  6. 6.
    Varenú šunku spolu s maslom posekáme v elektrickom mixéry.
  7. 7.
    Polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu, v ktorom sa pieklo mäso a prekryjeme dno. Zmesou masla a šunky potrieme povrch upečeného mäsa a položíme na vyvaľkané cestíčko.
  8. 8.
    Druhou vyvaľkanou polovicou cesta zakryjeme upečené stehno, okraje dobre pritlačíme, povrch popicháme vidličkou, potrieme vyšľahaným vajcom a pečieme 15 až 20 minút v rúre ohriatej na 210°C.

Podávanie

Takto pripravené mäso ochladíme a podávame so šalátom.

Rada

S týmto pečeným mäsom môžeme podávať omáčku, ktorú pripravíme tak, že zmiešame 200 ml kyslej smotany, 100 ml majonézy, 100 ml jogurtu, 50 g postrúhanej kyslej uhorky a lyžičku posekanej petržlenovej vňate.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1050 / 4.389 - -
Tuky g 39,59 - -
Sacharidy g 78,09 - -
Vláknina g 3,39 - -
Bielkoviny g 87,78 - -
Soľ g 3,71 0 0
Vitamín A μg 310,30 8 6
Vitamín D μg 47,67 24 24
Vitamín E mg 12,75 58 58
Niacín mg 39,54 282 198
Draslík (K) mg 1.464,72 40 40
Fosfor (P) mg 932,26 117 117
Magnézium mg 119,37 40 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)