Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Cestoviny a lá Bolognese

  • 15.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 90 min

Kolektív kuchyne Podravka užíval pri pohľade na majstrovské ruky, ako výrobni a v trattorii “Annamaria” v Bologni vznikajú tortellini, gnocchi, canelloni, lasagne a tagliatelle… A napokon, kto by si nechal ujsť tieto cestoviny s ragú a lá Bolognese?

Ingrediencie

  • 400 g cestoviny (široké rezance, makaróny, špagety, alebo gnocchi)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 30 g masla
  • 250 g mletej hovädziny
  • 50 g sušenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 20 g zeleru
  • 150 g Sekaných paradajok Podravka
  • 1 lyžica pretlaku Dvojitého paradajkového koncentrátu Podravka
  • 2 kuracie pečienky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • oregáno
  • bobkový list
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Nakrájajte nadrobno slaninu, cibuľu a cesnak. Mrkvu a zeler nastrúhajte.
  2. 2.
    Na panvici s hrubým dnom zohrejte olej a maslo a poduste mäso. Potom pridajte slaninu, cibuľu, mrkvu a cesnak, všetko spolu ešte krátko poduste.
  3. 3.
    Primiešajte nakrájané paradajky, trochu soli Podravku a poduste okolo 10 minút.
  4. 4.
    Pridajte paradajkový pretlak, nastrúhaný muškátový oriešok, oregáno, bobkový list, čerstvo zomleté čierne korenie a víno.
  5. 5.
    Varte pomaly asi jednu hodinu a podľa potreby podlievajte vodou. Pred skončením varenia pridajte nasekané kuracie pečienky.

Podávanie

Hotovou omáčkou polejte uvarenú cestovinu a podávajte s nastrúhaným parmezánom.

Rada

Mäso na omáčku zomeľte raz s nástavcom so širokými otvormi.

Malé tajomstvo

Kuracie pečienky pridajte pred koncom varenia, aby neboli príliš suché a aby omáčke dodali dostatočnú arómu.

Poznámka

Tento pokrm môžete aj zmraziť
Zmrazovanie: Omáčku a lá Bolognese pripravte podľa receptu, (ale bez prídavku kuracej pečienky), ochlaďte ju a dajte je zmraziť porciovanú v nádobkách na zmrazovanie.
Rozmrazovanie: Do nádoby nalejete trochu vody, prikryté zohrievate na miernom ohni. Počas zohrievania uvaríte cestovinu podľa vášho želania.
Trvanlivosť: do 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Tuky g 38,44 - -
Sacharidy g 34,07 - -
Vláknina g 3,29 - -
Bielkoviny g 25,12 - -
Soľ g 5,14 0 0
Vitamín A μg 8.947,36 224 179
Vitamín D μg 19,18 10 10
Vitamín C mg 17,63 24 20
Niacín mg 11,15 80 56
Draslík (K) mg 595,52 16 16
Vápnik (Ca) mg 59,62 6 6
Fosfor (P) mg 314,79 39 39

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)