Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Chilli con carne

  • 11.11.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

V preklade "chilli s mäsom" je originálna texaská špecialita. Od stupňa vašej tolerancie k pikantným chutiam závisí aj množstvo použitých čili papričiek, ktoré s trochou šikovnosti môžete úspešne vypestovať aj na balkóne!

Ingrediencie

  • 800 g hovädziny bez kostí (z pliecka, alebo stehna)
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 250-300 ml vody
  • 25 g kukuričnej múky
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 malá lyžička mletej rasce
  • 1 malá lyžička hnedého cukru
  • 2 malé lyžičky materinej dúšky
  • bobkový list
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml oleja
  • 3 štipľavé papričky
  • 150 g cibule
  • 1 malej lyžičky cayenského korenia

Príprava

  1. 1.
    Hovädzinu nakrájajte na kocky, potom ich krátko opečte na oleji.
  2. 2.
    Pridajte nasekanú cibuľku, dve štipľavé papričky, ktoré ste predtým očistili od semienok a narezali na kolieska, bobkový list, pretlačený cesnak, materinu dúšku, rascu a Podravku. Všetko dobre premiešajte a poduste, podlievajte vodou.
  3. 3.
    Keď mäso skoro zmäklo, pridajte cukor, worcesterskú omáčku, cayenské korenie. Kukuričnú múku premiešajte s nasekanými papričkami bez semienok a roztrúste po mäse.
  4. 4.
    Všetko dobre premiešajte a zalejte vodou. Varte spolu ešte 10 minút..

Podávanie

Toto pikantné a chutné jedlo podávame s kukuričným chlebom.

Rada

Štipľavé papričky do tohto jedla dávkujte podľa chuti. Jedlo môžete podávať s pečeným chlebom.

Poznámka

Toto jedlo môžete aj zmraziť
Zmrazovanie: Jedlo rozdeľte do vrecúšok a potom do nádoby, nechajte ich na 2 hodiny zmraziť. Nádobu na krátko ponorte do horúcej vody, aby sa oddelilo vrecúško a dajte ho späť do mrazničky.
Rozmrazovanie: Jedlo čiastočne rozmrazte tak, aby ste ho mohli vyklopiť do nádoby, zľahka zohrejte za súčasného pridávania vody.
Trvanlivosť: do 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 779 / 3.256 - -
Tuky g 53,05 - -
Sacharidy g 15,84 - -
Vláknina g 1,18 - -
Bielkoviny g 57,22 - -
Soľ g 5,84 0 0
Vitamín A μg 3.628,15 91 73
Vitamín D μg 24,00 12 12
Vitamín C mg 84,50 113 94
Niacín mg 17,04 122 85
Draslík (K) mg 707,85 19 19
Fosfor (P) mg 472,89 59 59
Magnézium mg 56,89 19 14

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)