Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Cícerová nátierka

  • 01.09.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 25 min

Hummus z Blízkeho východu je asi najznámejšou cícerovou nátierkou, ale cícer v kombinácii s olivovým olejom, balzamikovým octom a syrom mascarpone určite patrí viac do stredomorského podnebia. A keď zacítime vôňu pražených lieskovcov, vtedy nám už bude jedno, odkiaľ tento pokrm prišiel! Škoda, že ho nebolo trochu viac!

Ingrediencie

  • 300 g vareného cíceru
  • 2 čajové lyžičky Podravky s bylinkami
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového oleja
  • 100 g syra mascarpone
  • soľ
  • Na posypanie:
  • 50 g nahrubo nasekaných pražených lieskovcov

Príprava

  1. 1.
    Uvarený cícer premiešame s Podravkou s bylinkami, olivovým olejom, balzamikovým octom, rozmixujeme a nakoniec pridáme mascarpone.
  2. 2.
    Podľa potreby dosolíme a hotovú nátierku dobre vychladíme v chladničke.

Podávanie

Pred podávaním posypeme nátierku lieskovcami a podávame s hriankami, tacos, lupienkami alebo s tyčinkami grissini.

Rada

Na prípravu môžeme použiť aj konzervovaný cícer, suchý cícer deň vopred namočíme do studenej vody a potom ho uvaríme.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 333 / 1.392 - -
Tuky g 25,07 - -
Sacharidy g 20,15 - -
Vláknina g 4,94 - -
Bielkoviny g 9,45 - -
Soľ g 0,20 0 0
Vitamín A μg 203,23 5 4
Vitamín D μg 1,33 1 1
Vitamín E mg 7,03 32 32
Niacín mg 2,02 14 10
Draslík (K) mg 269,93 7 7
Vápnik (Ca) mg 78,47 8 8
Fosfor (P) mg 168,04 21 21

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)