Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Dusená teľacina so šampiňónmi

  • 02.12.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 70 min

Tento pokrm sa pôvodne volá “Zurich Geschnetzeltes” a podáva sa s “rösti”. Je to najznámejšia švajčiarska špecialita a uspokojí všetkých milovníkov teľaciny v krémovej omáčke.

Ingrediencie

  • 600 g teľacieho mäsa zo stehna
  • 300 g šampiňónov
  • 1 hlavička cibule
  • 50 g masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 malé lyžičky škrobovej múčky

Príprava

  1. 1.
    Teľacinu nakrájame na kocky a cibuľu nasekáme nadrobno.
  2. 2.
    Na masle opečieme nakrájané mäso, pridáme cibuľu a spolu podusíme 5 minút.
  3. 3.
    Pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a Podravku ochucovadlo a pokračujeme v dusení cca 30 minút za občasného podlievania vodou.
  4. 4.
    Keď mäso zmäkne, pridáme víno, škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody a smotanu na varenie.

Podávanie

Podávame so zemiakovým “rösti” a všetko ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rada

Jedlo môžete spestriť sušenými dubákmi namočenými vo vode.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 369 / 1.542 - -
Tuky g 13,68 - -
Sacharidy g 39,30 - -
Vláknina g 9,59 - -
Bielkoviny g 18,75 - -
Soľ g 0,32 0 0
Vitamín A μg 404,75 10 8
Vitamín D μg 7,00 4 4
Vitamín C mg 2,85 4 3
Draslík (K) mg 70,34 2 2
Vápnik (Ca) mg 57,93 6 6
Fosfor (P) mg 16,41 2 2

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)