Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Gazpacho (studená španielska zeleninová polievka)

  • 09.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 60 min

Pôvodom z Andalúzie, táto studená polievka na báze paradajok sa stala populárna nie len v španielskej kuchyni, ale po celom svete. Ochutnajte ju, je naozaj osviežujúca počas horúcich letných dní.

Ingrediencie

  • 800 g paradajok
  • 2 veľké zelené papriky
  • 1 menšia uhorka
  • 100 g cibule
  • 100 g jeden deň starého bieleho chleba
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • 2-4 lyžice vínneho octu
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 800 ml vody
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • Na zdobenie:
  • 1 zelená paprika
  • 1 hlavička cibule
  • 1 väčšia paradajka
  • 100-150 g bieleho chleba

Príprava

  1. 1.
    V 800 ml vody prevaríme Podravku a vodu ochladíme. Chlieb nakrájame na kúsky a namočíme ho v troche polievky, pripravenej s Podravkou.
  2. 2.
    Očistenú papriku, uhorku, paradajku a cibuľu nakrájame na kocky. Potom zeleninu rozmixujeme, pridáme namočený chlieb, cesnak, olivový olej, vínny ocot a chladnú polievku s Podravkou. Všetko dobre premiešame, kým nezískame homogénnu zmes.
  3. 3.
    Získané gazpacho nalejeme do misky na polievku, dochutíme čerstvo mletým korením a osolíme
  4. 4.
    Prikryté chladíme v chladničke asi 3 hodiny..
  5. 5.
    Bezprostredne pred podávaním gazpacho si pripravíme nasledovné potraviny: nadrobno nakrájané paradajky, cibuľu, papriku, Chlieb nakrájame na kocky, ktoré môžeme opražiť na troche masla.

Podávanie

Nakrájanú zeleninu a chlieb vložíme do osobitných malých misiek, ktoré postavíme okolo misy s dobre ochladeným gazpachom.

Rada

Pokrm môžeme podávať aj v pohároch ako kokteil, so zeleninou napichnutou na paličkách a položenými popri pohári.

Malé tajomstvo

Výraznú sviežosť chutí táto polievka nenadobúda iba chladením, ale aj voľbou starostlivo zvolenej čerstvej zeleniny.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 234 / 978 - -
Tuky g 14,14 - -
Sacharidy g 25,04 - -
Vláknina g 3,86 - -
Bielkoviny g 4,58 - -
Soľ g 0,43 0 0
Vitamín A μg 1.172,25 29 23
Vitamín D μg 3,63 2 2
Vitamín E mg 3,71 17 17
Vitamín C mg 79,91 107 89
Draslík (K) mg 483,36 13 13
Vápnik (Ca) mg 49,79 5 5
Fosfor (P) mg 92,86 12 12

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)