Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Gratinovaná špargľa

  • 29.11.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 8
  • 45 min

Ešte pred 3000 rokmi Číňania oslavovali špargľu ako liek a dnes je v úcte ako prostriedok na čistenie organizmu. Krémová špargľová polievka, špargle s paradajkou a mozzarellou, s vajíčkami, to sú len niektoré z mimochodom výborných spôsobov prípravy špargle.

Ingrediencie 4 – 8 

  • 1 kg špargle
  • 80 g masla
  • 1 malá lyžička cukru
  • 8-10 plátkov varenej šunky
  • 150 g syra gouda
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Ostrúhame dolné dve tretiny špargle. Umyjeme ich a usporiadame tak, že hlávky sú v jednej rovine, zviažeme ich do zväzku a odrežeme dolnú drevitú časť.
  2. 2.
    Do vysokého úzkeho hrnca na varenie špargle dáme vodu, pridáme cukor, trochu soli, 20g masla a Podravku. Keď voda zovrie, vložíme do nej špargľu, tak aby stála vertikálne.
  3. 3.
    Varenie trvá 15-30 minút (v závislosti od druhu špargle, zelená špargľa je jemnejšia a varí sa kratšie ako biela). Ak nemáme hrniec na varenie špargle, vložíme ju variť vodorovne do širšej nádoby.
  4. 4.
    Varenú špargľu scedíme, dáme z nej dole niť a po 3-4 špargle ovinieme plátkom šunky. Takto pripravenú špargľu zložíme do ohňovzdornej nádoby, pridáme niekoľko lyžíc vody, v ktorej sme špargľu varili. Posypeme strúhaným syrom, alebo parmezánom. Po povrchu rozmiestnime lístky masla a zapekáme v zohriatej rúre na 220°C okolo 15 minút.

Podávanie

Zapekanú špargľu podávame na nahriatom tanieri.

Rada

Z vody, v ktorej sa varila špargľa môžete pripraviť chutnú polievku.

Malé tajomstvo

Je dôležité zviazať špargľu do zväzku, aby sa dolná, pevnejšia časť varila v pare a horná mäkšia vo vode, čím dosiahneme, že sa všetky časti špargle uvaria rovnomerne.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 221 / 924 - -
Tuky g 16,96 - -
Sacharidy g 7,00 - -
Vláknina g 2,62 - -
Bielkoviny g 12,19 - -
Soľ g 3,12 0 0
Vitamín A μg 1.223,13 31 24
Vitamín D μg 19,71 10 10
Vitamín C mg 16,50 22 18
Niacín mg 4,41 31 22
Draslík (K) mg 409,33 11 11
Vápnik (Ca) mg 269,40 27 27
Fosfor (P) mg 239,82 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)