Haruľa

  • 14.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 40 min

Slováci nechcú, ako väčšina národov zemiaky jednoducho piecť ako hranolky, alebo z nich pripraviť kašu, ale vedia z neho vyčariť jedlá plné fantázie. František Janata tímu Podravka kuchyne prezradil recept na zemiakové “palacinky”- haruľu

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g Hladkej pšeničnej múky typu 550 Podravka
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml Prírodnej minerálnej vody Studenac
  • 2 vajcia
  • 250 g šunkovej salámy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • olej na pečenie
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Zemiaky ošúpte, nastrúhajte nadrobno a preceďte.
  2. 2.
    Pridajte múku, mlieko, a salámu nakrájanú na drobné rezančeky.
  3. 3.
    Do toho pridajte vajcia, trochu soli, čierne korenie, sekanú petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a Podravku. Nakoniec pridajte minerálku.
  4. 4.
    Na panvici zohrejte trochu oleja a zmes rozotrite po panvici do tvaru palacinky. Haruľu pečte z obidvoch strán, kým nezíska zlatohnedú farbu.

Podávanie

Toto chutné jedlo – zemiakové placky môžete podávať s rôznymi šalátami a v zime chutí aj s kyslou kapustou.

Rada

V slovenskej kuchyni sa tieto placky zvyknú plniť aj rôznymi druhmi nadrobno pokrájaného duseného mäsa, v takom prípade ich pripravíte bez šunky.

Malé tajomstvo

Spočiatku cesto pečte na nižšej teplote, potom môžete teplotu zvýšiť podľa potreby.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 551 / 2.303 - -
Tuky g 25,89 - -
Sacharidy g 62,39 - -
Vláknina g 4,00 - -
Bielkoviny g 17,22 - -
Soľ g 2,51 0 0
Vitamín A μg 149,15 4 3
Vitamín D μg 37,29 19 19
Vitamín E mg 12,20 55 55
Vitamín C mg 23,55 31 26
Draslík (K) mg 892,80 24 24
Vápnik (Ca) mg 74,61 7 7
Fosfor (P) mg 243,34 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)