Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Hovädzí plátok na zelenine

  • 06.12.2005.
  • Obtiažne
  • 4
  • 50 min

Toto trochu neobvyklé, ale veľmi chutné jedlo nám priniesol pán Denis Valčić, jedinečný veľvyslanec chorvátskej kuchyne v Austrálii.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzích plátkov
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 1 červená paprika
  • 1 pór iba biela časť
  • 4 zemiaky strednej veľkosti
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 malé lyžičky Podravka Natur
  • Na zdobenie:
  • zmes masla
  • cesnaku a petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Očistite papriku, rozrežte ju na polovice, odstráňte rebrá a nakrájajte na tenké rezance.
  2. 2.
    Pór tiež dobre umyte a nakrájajte na rezance. Takto pripravenú zeleninu vložte do zohriateho oleja na panvicu s hrubým dnom a krátko opečte. Počas pečenia pridajte čierne korenie a Podravku.
  3. 3.
    Nahrubo nastrúhajte zemiaky a trochu ich posoľte. Na teflónovú panvicu so zahriatym olivovým olejom dajte piecť zemiaky rozdelené na štyri časti. Kuchynskou špachtľou zemiaky stlačte, aby sa lepšie zapiekli.
  4. 4.
    Po povrchu zemiakov rozdeľte opečenú papriku a pór, ktorý ste si predtým tiež rozdelili na 4 časti. Na to znovu dajte trochu strúhaných zemiakov a pritlačte. Všetko spolu otočte tak, aby sa zemiaky zapiekli aj s druhej strany. Potom zemiakové pagáčiky so zeleninou položte na naolejovaný plech do rúry zahriatej na 180°C. Pečte okolo 10 minút.
  5. 5.
    Kým sa zelenina pečie v rúre, pripravte rezne. Hovädzí biftek narežte na štyri kusy a naklepte. Potrite olejom posoľte a pokoreňte nahrubo mletým čiernym korením. Dajte piecť na zahriatu panvicu alebo na povrch grilu. Rezne pečte z každej strany 2 až 3 minúty, v závislosti, či si želáte viac, alebo menej upečené mäso.

Podávanie

Zemiakové pagáčiky so zeleninou poskladajte na zohriaty tanier a položte na nich opečené mäso. Na každý kus mäsa dajte kúsok masla, ktorý ste predtým vymiešali s nasekanou petržlenovou vňaťou, cesnakom, čiernym korením a troškou soli.

Rada

Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu, zemiaky so zeleninou môžete piecť na menšej teflónovej panvici pre každý kus mäsa osobitne.

Malé tajomstvo

Mäso najprv opečte na oleji, aromatizované maslo mu prepožičia potrebnú mäkkosť a arómu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 932 / 3.896 - -
Tuky g 66,72 - -
Sacharidy g 39,98 - -
Vláknina g 3,95 - -
Bielkoviny g 43,08 - -
Soľ g 0,81 0 0
Vitamín A μg 4.350,75 109 87
Vitamín D μg 38,00 19 19
Vitamín C mg 140,95 188 157
Niacín mg 17,89 128 89
Draslík (K) mg 1.386,62 37 37
Fosfor (P) mg 477,54 60 60
Magnézium mg 93,25 31 23

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)