Hovädzia sviečková s ovčím syrom

  • 16.04.2014.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 30 min

Kvalitný kúsok hovädzieho mäsa a vyzretý ovčí syr, spolu ochutené tým najlepším, čo na svete existuje, je skutočne jedlo vhodné aj pre kráľov.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzej sviečkovej
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 bobkový list
  • 50 ml dezertného alebo portského vína
  • 1 pomaranč
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1 polievková lyžica kapár
  • 200 g ovčieho syra
  • čierne korenie
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla

Príprava

  1. 1.
    Hovädziu sviečkovú nakrájame na 4 steaky, posypeme Podravkou a čiernym korením. V panvici rozohrejeme olivový olej a steaky opečieme z oboch strán. Pridáme roztlačený cesnak, natrhanú vetvičku rozmarínu a bobkový list. Panvicu deglazujeme dezertným alebo portským vínom a trochou vody (nie viac ako 50 ml). Varíme, až kým sa nevyparí všetka tekutina. Steaky necháme odležať a zvyšky z panvice vyhodíme.
  2. 2.
    Medzičasom pripravíme omáčku. Ošúpeme kôru z pomaranča a spolu s dužinou ju premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a nakrájanými kaparami.
  3. 3.
    Steaky poukladáme na servírovací tanier spolu s uvarenou zeleninou, posypeme hoblinami ovčieho syra a pokvapkáme omáčkou.

Malé tajomstvo

Steaky po uvarení nechajte aspoň 5 minút odležať, aby ostali šťavnatejšie, jemnejšie a trochu vychladli.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 847 / 3.540 - -
Tuky g 65,72 - -
Sacharidy g 7,63 - -
Vláknina g 1,18 - -
Bielkoviny g 51,60 - -
Soľ g 2,61 0 0
Vitamín A μg 590,48 15 12
Vitamín D μg 42,00 21 21
Niacín mg 16,08 115 80
Kyselina pantoténová mg 0,88 13 13
Draslík (K) mg 831,47 22 22
Fosfor (P) mg 654,83 82 82

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)