Hummus s tekvicou

  • 29.10.2017.
  • Jednoduché
  • 4
  • 40 min

Či už ho podávate s krekrami, hriankami, zeleninou alebo zeleninovými chipsami, tekvicový hummus vás poteší svojou jesennou chuťou.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 400 g očistenej maslovej tekvice
  • 480 g Lagris cícera
  • 2 lyžičky sladkej červenej papriky mletej
  • šťava z 1 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • 50 ml olivového oleja
  • čierny sezam

Príprava

  1. 1.
    Ošúpanú a očistenú tekvicu nakrájame na kocky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. 2.
    Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút, dokým nezmäkne. Hotovú tekvicu necháme vychladnúť.
  3. 3.
    Medzitým si uvaríme Lagris cícer domäkka podľa návodu.
  4. 4.
    Do mixéra dáme uvarený cícer, upečenú tekvicu, sladkú papriku, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, olivový olej, soľ a čierne korenie. Všetko rozmixujeme dohladka.
  5. 5.
    Dáme do misky, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čiernym sezamom a sladkou paprikou a podávame.

Podávanie

Podávame s krekrami, hriankami, zeleninou alebo zeleninovými chipsami.

Rada

Hummus dajte do chladničky, dokým ho nebudete podávať.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 369 / 1.542 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 2,94 - -
Sacharidy g 44,88 - -
Vláknina g 11,68 - -
Soľ g 0,10 0 0
Vitamín A μg 3.909,05 98 78
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacín mg 5,06 36 25
Draslík (K) mg 914,28 25 25
Fosfor (P) mg 343,47 43 43

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)