Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Jablká s vanilkou

  • 31.08.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 80 min

Keď sa z kuchyne šíri príjemná vôňa šťavnatých jabĺk a vanilkového pudingu je veľmi ťažké odolať. Trochu šampanského dáva tejto torte nádych francúzskej elegancie. Très bien!

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 250 g polohrubej múky
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • Náplň:
  • 500 g jabĺk
  • 80 g cukru
  • Dolcela puding burbon vanilka prémium
  • 50 g nasekaných lieskových orechov
  • 100 g hrozienok
  • 1 polievková lyžica cukru (20 g)
  • 1 škorica
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • 100 ml šampanské
  • Na ozdobenie:
  • šľahačka

Príprava

  1. 1.
    Z múky, masla, žĺtok, cukru, smotany a citrónovej kôry vypracujeme cesto. Necháme hodinu odstáť na chladnom mieste.
  2. 2.
    Odstáte cesto rozvaľkáme a uložíme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečieme v predhriatej rúre pri 200° C 10-15 minút.
  3. 3.
    Vo vode zmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu a kôru. Pridáme hrozienka, ošúpané a na plátky nakrájané jablká a všetko spolu 5 minút povaríme.
  4. 4.
    Jablká, hrozienka a orechy scedíme a poukladáme na cesto.
  5. 5.
    Do vody, v ktorej sa varili jablká, pridáme šampanské. Pudingový prášok zmiešame s cukrom a 10 lyžicami šťavy. Pudingovú hmotu vylejeme do zvyšnej horúcej šťavy a varíme za stále miešania 1-2 minúty.
  6. 6.
    Tortu zalejeme pudingovým krémom.

Malé tajomstvo

Torta chutí najlepšie vychladená a ozdobená šľahačkou.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 247 / 1.032 - -
Tuky g 10,89 - -
Sacharidy g 35,01 - -
Vláknina g 1,86 - -
Bielkoviny g 3,02 - -
Soľ g 0,22 0 0
Vitamín A μg 352,65 9 7
Vitamín D μg 11,77 6 6
Vitamín C mg 3,27 4 4
Niacín mg 1,66 12 8
Draslík (K) mg 145,20 4 4
Vápnik (Ca) mg 37,89 4 4
Fosfor (P) mg 55,95 7 7

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)