Jahňacie ražniči s gréckym šalátom

  • 27.05.2013.
  • 6
  • 30 min

Grécka kuchyňa je jednou z najstarších v Európe. Siaha až do staroveku, kedy už slávni grécki filozofi boli ocenení za ich kuchárske umenie. Souvlaki je tradičné grécke ražniči z jahňacieho mäsa. Práve to vo svojej kuchyni využívajú najviac, pretože častejšie chovajú ovce a kozy ako iné druhy hospodárskych zvierat.

Ingrediencie

  • 800g jahňacieho stehna
  • 2 polievkové lyžice čerstvého oregana (alebo 1 lyžica sušeného)
  • šťava z 1 citróna
  • 1 polievková lyžica Podravka ochucovadlo
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml bieleho vína
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • 200 g čerstvej červenej papriky
  • 200 g čerstvej zelenej papriky
  • Grécky šalát:
  • 400 g paradajok
  • 200 g uhoriek
  • 100 g cibule
  • 1 zelená paprika (150 g)
  • 150 g syra feta
  • 60 g čiernych olív
  • Zálievka:
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1/2 lyžice oregana

Príprava

  1. 1.
    Mäso nakrájame na väčšie kocky, vložíme do misky, pridáme oregano, citrónovú šťavu, olivový olej, víno a 1 polievkovú lyžicu Podravka ochucovadla.
  2. 2.
    Dobre premiešame, zakryjeme fóliou a necháme cez noc v chladničke.
  3. 3.
    Marinované mäso spolu s čerstvou paprikou napichujeme na drevené špajdle.
  4. 4.
    Pripravené špízy trochu osolíme, okoreníme zo všetkých strán, polejeme troškou olivového oleja.
  5. 5.
    Uložíme na grilovaciu panvicu alebo gril a grilujeme, až kým mäsko nebude mať zlatú farbu.
  6. 6.
    Šalát:
    Umyjeme a nakrájame paradajky, uhorky, papriku a cibuľu na malé kocky.
  7. 7.
    Polejeme zálievkou (zmiešaným olivovým olejom s octom a oreganom) a dobre premiešame. Nakoniec pridáme na kocky nakrájaný feta syr a olivy.

Podávanie

Mäsko podávame so zeleninovým šalátom.

Malé tajomstvo

Mäso zostane šťavnaté a mäkké, ak ho krátko ugrilujeme a necháme odležať 4 minútky. Potom ihneď podávame

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 413 / 1.726 - -
Tuky g 29,76 - -
Sacharidy g 5,36 - -
Vláknina g 1,32 - -
Bielkoviny g 28,31 - -
Soľ g 2,74 0 0
Vitamín A μg 2.122,60 53 42
Vitamín D μg 16,00 8 8
Niacín mg 14,34 102 72
Kyselina pantoténová mg 1,04 15 15
Draslík (K) mg 536,56 15 15
Vápnik (Ca) mg 23,21 2 2
Fosfor (P) mg 268,05 34 34

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)