Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Jahňacie so šalviovým medom

  • 15.12.2008.
  • Obtiažne
  • 6
  • 180 min

Pri zvláštnych príležitostiach skúste pripraviť jahňacinu trošku iným spôsobom. Mäso skaramelizujte s medom, podlejte vínom a upečte v rúre. Podávajte s dusenou kapustou.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 2-4 kg jahňacieho stehna s rebrami
  • 50 ml oleja
  • 100 ml šalviového medu
  • 200 ml bieleho vína
  • 1 lyžičku Podravky ochucovadla Stredomorie
  • polovica citróna
  • 20 g píniových orieškov
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 3 lyžice oleja
  • 30 g slaniny
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie mleté

Príprava

  1. 1.
    Na rozohriatom oleji opečieme mäso zo všetkých strán.
  2. 2.
    Mäso osolíme, okoreníme, posypeme Podravka ochucovadlom Stredomorie, pridáme med a dusíme, dokým mäso nebude obalené zkaramelizovaným medom. Pomaly podlejeme vodou a bielym vínom. Mäso spolu so šťavou dáme do pekáča, prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi hodinu a pól až dve.
  3. 3.
    Keď je mäso mäkké, odkryjeme ho, pridáme plátky citróna a píniové oriešky a odstránime prebytočný tuk.
  4. 4.
    Podávame s dusenou kapustou, ktorú pripravíme tak, že na oleji opražíme nakrájanú slaninu, pridáme kapustu a cesnak a dusíme, dokým kapusta nezmäkne.

Podávanie

Mäso podávame s omáčkou a dusenou kapustou.

Malé tajomstvo

Na začiatku jahňacinu poriadne umyjeme a osušíme handrou a môžeme ju potrieť cesnakom a citrónom, aby sme zmiernili charakteristickú vôňu jahňacieho mäsa. Počas pečenia a podľa potreby podlievame mäso vodou.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1842 / 7.700 - -
Tuky g 126,45 - -
Sacharidy g 85,87 - -
Vláknina g 2,15 - -
Bielkoviny g 86,64 - -
Soľ g 1,95 0 0
Vitamín A μg 28,00 1 1
Vitamín E mg 12,93 59 59
Vitamín C mg 29,51 39 33
Niacín mg 45,61 326 228
Draslík (K) mg 1.598,09 43 43
Vápnik (Ca) mg 174,51 17 17
Fosfor (P) mg 869,03 109 109

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)