Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Jahňacina na austrálsky spôsob

  • 27.11.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 160 min

Ak nie ste milovníkom výlučne jahňaciny pripravenej na ražni a zároveň ste gastronomický zvedavec, navrhujeme vám zaujímavú cestu do austrálskej kuchyne. Aký objav!

Ingrediencie

  • 6 kusov jahňacieho predkolenia, alebo jahňacie stehno (okolo 2 kg)
  • 1 hlavička cibule
  • 2 väčšie zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • 400 g lúpaných paradajok
  • 400 g konzervovanej bielej fazule
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 lyžice Podravka ochucovadlo
  • 1 lyžica suchého oregana
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • trochu vody

Príprava

  1. 1.
    Jahňacinu opečieme na troche olivového oleja, kým nezíska peknú farbu.
  2. 2.
    Do stredu hlbokej nádoby na pečenie dáme mäso, okolo neho uložíme koreňovú zeleninu. Potom vložíme paradajky a fazuľu, okoreníme čiernym korením, alebo čili.
  3. 3.
    Nakoniec pridáme víno, ktoré sme predtým ohriali a pomiešali s Podravkou ochucovadlom, oreganom a mletou paprikou. Podľa potreby pridáme trochu vody, tak aby tekutiny bolo do polovice nádoby. Všetko posypeme rozmarínom a lístkami šalvie.
  4. 4.
    Mäso so zeleninou prekryjeme alobalom a pečieme v rúre zohriatej na 180°C najmenej 2 hodiny.

Podávanie

Pečenú jahňacinu podávame s mierne opečeným chlebom.

Rada

S týmto pokrmom môžeme podávať podľa vlastnej chuti pripravenú zmes z jemne nastrúhanej citrónovej kôry, cesnaku a petržlenu s trochou olivového oleja.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1056 / 4.414 - -
Tuky g 55,72 - -
Sacharidy g 35,86 - -
Vláknina g 9,80 - -
Bielkoviny g 93,43 - -
Soľ g 0,98 0 0
Vitamín A μg 7.232,77 181 145
Vitamín D μg 43,00 22 22
Vitamín C mg 18,80 25 21
Niacín mg 41,85 299 209
Draslík (K) mg 1.856,76 50 50
Fosfor (P) mg 809,26 101 101
Magnézium mg 155,95 52 39

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)