Jahodový koláč

  • 25.10.2001.
  • 60 min

Keď v špajzi nájdete jahodový puding a je sezóna čerstvých jahôd, môžete ich spojiť do letnej pochúťky - obľúbeného jahodového koláča, ktorý si všetci určite hneď obľúbia. Jeho príprava nie je tak náročná ako príprava torty, ale je rovnako šťavnatý a voňajúci.

Ingrediencie

  • Piškótové cesto:
  • 3 vajcia
  • 70 g cukru
  • 50 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • Krém:
  • 2 Dolcela pudingy s príchuťou jahoda
  • 800 ml mlieka
  • 2-3 lyžice cukru
  • Na dekoráciu:
  • 250-300 g čerstvých jahôd
  • 1 tortovú polevu

Príprava

  1. 1.
    Žĺtky a cukor vymiešajte do peny, postupne, za stáleho miešania pridajte múku a kakao. Nakoniec zľahka zamiešajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
  2. 2.
    Zmes nalejte do vymasteného a pomúčeného plechu (25×35 cm) a pečte v zohriatej rúre na 180°C približne 15 minút.
  3. 3.
    Pudingový prášok dobre zmiešajte s cukrom a 100 ml mlieka. Zvyšné mlieko nechajte zovrieť, pridajte rozmiešaný pudingový prášok a varte za stáleho miešania niekoľko minút.
  4. 4.
    Uvarený puding nalejte na upečené piškótové cesto a počkajte, kým vychladne.
  5. 5.
    Po povrchu pudingu rozmiestnite čerstvé jahody, nakrájané na plátky a pomocou štetca naneste tortovú polevu. Koláč nakrájajte a podávajte so šľahačkou.

Rada

Čerstvé jahody môžete nakrájať na plátky a vložiť do pudingového krému, povrch koláča bude vyzerať dekoratívne.