Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Jemný hubový guláš

  • 01.07.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 45 min

Pri hľadaní zaujímavých miest v Slovinsku našiel gastronomický tím Podravky jedno na statku “Jelenov greben”. Osobitne nás zaujímala rodinná hubová farma a výborné špeciality z vypestovaných šampiňónov, ktoré nás inšpirovali aj na tento hubový guláš.

Ingrediencie

  • 600 g húb (šampiňóny, hliva, kuriatka, dubáky)
  • 10 g sušených dubákov
  • 3 lyžice oleja
  • 40 g údenej slaniny
  • 1 hlavička cibule
  • 2 mrkvy
  • zelerová vňať
  • petržlen
  • čierne korenie
  • soľ
  • bobkový list
  • majorán
  • tymian
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 malá lyžička škrobovej múčky
  • vínny ocot
  • 200 g zemiakov
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Huby očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Slaninu nakrájame na drobné kocky, mrkvu na kolieska, cibuľu nasekáme.
  2. 2.
    Na zohriatom oleji opečieme slaninu, cibuľu a potom mrkvu. Potom pridáme scedené a nakrájané sušené dubáky a huby. Dobre opečieme, poprášime Podravkou ochucovadlom, všetko dusíme za stáleho podlievania horúcej vody podľa potreby.
  3. 3.
    Keď huby napoly zmäknú, pridáme bobkový list, vetvičku zeleru, majorán, osolíme a pokračujeme v pomalom varení. Pred koncom guláš okoreníme.
  4. 4.
    Primiešame ešte škrobovú múčku, rozmiešanú v troche vody, kyslú smotanu, nasekaný cesnak, petržlen a trochu octu. Pri príprave tohto guláša osobitne uvaríme nakrájané zemiaky, popučíme ich a zamiešame do guláša.

Podávanie

Ako prílohu podávame osobitne pripravenú zemiakovú kašu, alebo uvaríme väčšie množstvo zemiakov nakrájaných na kocky, ktoré môžeme do guláša zamiešať. Ak je treba, pokrm zriedime s trochou vody.

Rada

Namiesto octu môžeme pridať trochu bieleho vína.

Malé tajomstvo

Základom hustoty guláša je časť popučených varených zemiakov a škrobová múčka.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 793 / 3.315 - -
Tuky g 30,48 - -
Sacharidy g 98,15 - -
Vláknina g 32,48 - -
Bielkoviny g 32,85 - -
Soľ g 0,46 0 0
Vitamín A μg 14.288,00 357 286
Vitamín D μg 2,65 1 1
Vitamín E mg 8,44 38 38
Vitamín C mg 18,73 25 21
Draslík (K) mg 493,51 13 13
Vápnik (Ca) mg 124,16 12 12
Fosfor (P) mg 110,77 14 14

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)