Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Júliin kurací paprikáš

  • 14.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 50 min

Novinárka Julia Frank so svojimi 42 knihami receptov a s 12 prekladmi kuchárskych kníh sa v roku 1992 dostala do Guinessovej knihy svetových rekordov. Myslíme, že oprávnene, podľa tohto maďarského jedla, ktorému dala Júlia svoj gastronomický podpis.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kurča (asi 1,5 kg)
  • 50 g údenej slaniny
  • 1 hlavička cibule
  • 2-3 zelené papriky
  • 2 paradajky
  • 100 ml kyslej smotany
  • 150 g šampiňónov
  • 1 lyžica mletej červenej papriky (môže byť aj trochu štipľavej)
  • 1 lyžica oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Kurča očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kusy a osolíme. Slaninu nakrájame na tenké plátky, cibuľu a cesnak nasekáme. Umyté šampiňóny nakrájame na plátky, papriku na kolieska a paradajku, ktorú sme predtým olúpali na kocky.
  2. 2.
    Na troche oleja krátko podusíme slaninu, odstavíme ju zo sporáku, pridáme mletú červenú papriku a trochu premiešame. Na tejto zmesi opečieme zo všetkých strán kuracie mäso a potom pridáme šampiňóny, papriku, cesnak, čierne korenie a Podravku ochucovadlo.
  3. 3.
    Prikryté dusíme (vo vlastnej šťave bez pridávania vody) na miernom ohni okolo 15 minút. Jedlo z času na čas premiešame.
  4. 4.
    Keď mäso takmer zmäkne, pridáme paradajku. Múku a smotanu rozmiešame v približne 100 ml vody, primiešame do paprikáša a všetko krátko povaríme.

Podávanie

Ako prílohu ku kuraciemu paprikášu podávame široké rezance a podľa chuti uhorkový šalát.

Rada

Jedlo môžeme zušľachtiť pridaním bieleho vína.

Malé tajomstvo

Na začiatku dusenia nie je potrebné pridávať vodu, pretože šampiňóny a paprika obsahujú dosť vody. Ak obľubujete pikantnejšie jedlá, môžete štipľavú papriku a klasickú Podravku ochucovadlo nahradiť Podravkou ochucovadlom pikant.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1696 / 7.089 - -
Tuky g 177,88 - -
Sacharidy g 9,68 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bielkoviny g 14,20 - -
Soľ g 0,45 0 0
Vitamín A μg 1.970,77 49 39
Vitamín D μg 20,97 10 10
Vitamín E mg 11,13 51 51
Vitamín C mg 51,71 69 57
Draslík (K) mg 523,85 14 14
Vápnik (Ca) mg 49,63 5 5
Fosfor (P) mg 230,38 29 29

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)