Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Kapor na poľský spôsob

  • 25.02.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 60 min

Kapor, šťuka, pstruh a sumec sa často pečú, alebo varia na pare a podávajú s omáčkami. Mnohé z týchto receptov sa nemenili celé generácie, ako aj tento, v ktorom osobitnú chuť kapra podčiarkuje pivo a sladko-kyslá omáčka.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1,5 kg kapra
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 70 ml vínneho octu
  • 1 lyžička cukru
  • trochu soli
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • klinček
  • 1 bobkový list
  • 100 ml vody
  • 300 ml piva
  • 30 g masla
  • 150 g cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 300 g mrkvy
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Kapra umyjeme a nakrájame na rezne. Každý rezeň posypeme Podravkou ochucovadlom, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Rybu marinujeme približne 15 minút.
  2. 2.
    Cibuľu nasekáme a mrkvu nastrúhame. Na masle opečieme cibuľu, pridáme mrkvu, trochu soli, bobkový list, klinček a dusíme za stáleho podlievania vodou, kým zelenina, ktorú neskôr prepasírujete, nezmäkne.
  3. 3.
    Rezne kapra vložíme do ohňovzdornej naolejovanej nádoby, prelejeme pivom, vodou a pečieme v zohriatej rúre na 180°C okolo 30 minút. Upečené rezne odložíme na teplé miesto, omáčku z pečenej ryby precedíme.
  4. 4.
    Cukor karamelizujeme do zlatožltej farby, pridáme ocot, zvyšnú omáčku z pečenej ryby, prepasírovanú zeleninu a zmes ešte spolu krátko povaríme. Omáčku podľa potreby prisolíme a pridáme trochu vody.

Podávanie

Upečené rezne z kapra podávame s pripravenou omáčkou, varenými zemiakmi, hlávkovým šalátom, alebo so šalátom z červenej kapusty.

Rada

Marinovaná ryba bude chutnejšia, keď ju obložíme lístkami zeleru.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 355 / 1.484 - -
Tuky g 18,00 - -
Sacharidy g 13,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bielkoviny g 29,00 - -
Soľ g 1,48 0 0
Vitamín A μg 14.269,00 357 285
Vitamín D μg 69,00 35 35
Vitamín C mg 12,00 16 13
Niacín mg 9,00 64 45
Draslík (K) mg 804,00 22 22
Vápnik (Ca) mg 94,00 9 9
Fosfor (P) mg 730,00 91 91

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)