Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Kapustný list plnený údeným mäsom

  • 03.12.2007.
  • Obtiažne
  • 4 – 6
  • 180 min

Sarma je turecké slovo, je to vlastne plnka v liste kyslej kapusty alebo viniča. Zvyčajne sa podáva so zemiakovou kašou, alebo domácim chlebom. V Chorvátsku má svoje miesto na novoročnom stole.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 hlavička kyslej kapusty (1 kg)
  • 300 g nakrájanej kyslej kapusty
  • 500 g údených rebierok
  • 2 bobkové listy
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • Plnka:
  • 1 lyžica oleja
  • 200 g cibule
  • 30 g nadrobno nakrájanej suchej slaniny – panceta
  • 600 g mletej hovädziny
  • 200 g mletej bravčoviny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 80 g ryže
  • 100 ml vody
  • 1 malá lyžička mletej červenej papriky
  • ½ malej lyžičky čierneho korenia
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadla
  • Zápražka:
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej pšeničnej múky
  • ½ malej lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 lyžica koncentrovaného paradajkového pretlaku
  • 300 ml vody

Príprava

  1. 1.
    Plnka: na lyžici oleja opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.
  2. 2.
    Mäso, pretlačený cesnak, opečenú cibuľu a slaninu, vajce, ryžu, vodu, mletú červenú papriku, čierne korenie, Podravka ochucovadlo a soľ dobre premiešame.
  3. 3.
    Kapustné listy oddelíme od hlávky, odrežeme zhrubnutú časť a opláchneme pod prúdom vody.
  4. 4.
    Pripravené listy naplníme mäsovou zmesou, zrolujeme a konce vtlačíme dovnútra.
  5. 5.
    Polovicu množstva nakrájanej kapusty rozdelíme na dno hrnca, zložíme nakrájané kúsky kapusty, pripravené zvitky zložíme okolo mäsa a nad mäso, pridáme bobkový list, celé čierne korenie a prikryjeme ostatnou nakrájanou kapustou.
  6. 6.
    Prelejeme vodou tak, aby prikryla kapustu a keď zovrie, varíme na miernom ohni približne 2 hodiny.
  7. 7.
    Zápražku pripravíme tak, že na oleji opražíme múku do svetlohneda.
  8. 8.
    Za stáleho miešania pridáme mletú červenú papriku, paradajky a vodu.
  9. 9.
    Zápražku zamiešame do hrnca so zvitkami a ešte krátko povaríme.

Podávanie

Plnený kapustný list podávame s varenými zemiakmi.

Rada

Údené rebrierka môžeme nahradiť plátkami prerastenej slaniny.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1371 / 5.731 - -
Tuky g 93,72 - -
Sacharidy g 98,14 - -
Vláknina g 2,45 - -
Bielkoviny g 36,23 - -
Soľ g 4,06 0 0
Vitamín A μg 101,99 3 2
Vitamín D μg 30,93 15 15
Vitamín E mg 8,01 36 36
Vitamín C mg 32,02 43 36
Draslík (K) mg 1.036,14 28 28
Vápnik (Ca) mg 134,41 13 13
Fosfor (P) mg 397,53 50 50

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)