Karfiolová krémová polievka

  • 18.02.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 40 min

Polievka s francúzskym šarmom spojila karfiol a pór ako úvod večere, ktorá by sa mohla skončiť kankánom! Alebo aspoň pár romantickými francúzskymi slovami?

Ingrediencie

  • 500 g karfiolu
  • 200 g póru
  • 1 zväzok petržlenu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g mrkvy
  • 2 malé lyžičky škrobovej múčky
  • strúhaný muškátový orech
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 20 g masla

Príprava

  1. 1.
    Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody.
  2. 2.
    Varíme 15 minút a pred koncom varenia pridáme petržlen.
  3. 3.
    Zeleninu scedíme a ešte teplú rozmixujeme v elektrickom mixéri za pridávania teplej vody, v ktorej sa varila zelenina.
  4. 4.
    Do rozmixovanej zeleniny pridáme asi 700 ml vody, Podravku, muškátový orech, maslo a krátko povaríme.
  5. 5.
    Smotanu rozmiešame so škrobovou múčkou, zamiešame do polievky a krátko povaríme.

Podávanie

Polievku podávame s kockami opečeného chleba.

Rada

Polievka bude ešte chutnejšia, ak pred podávaním pridáte trochu citrónovej šťavy.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 191 / 798 - -
Tuky g 10,95 - -
Sacharidy g 21,81 - -
Vláknina g 4,92 - -
Bielkoviny g 4,25 - -
Soľ g 4,63 0 0
Vitamín A μg 7.640,83 191 153
Vitamín D μg 11,64 6 6
Vitamín C mg 70,24 94 78
Niacín mg 2,02 14 10
Draslík (K) mg 596,88 16 16
Vápnik (Ca) mg 93,24 9 9
Fosfor (P) mg 104,66 13 13

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)