Kohút na víne

  • 11.11.2005.
  • Obtiažne
  • 6 – 8
  • 140 min

Legenda hovorí, že slávny recept francúzskej kuchyne „Coq au Vin” vymyslel kuchár Júlia Cézara, keď Galovia, potom, ako ich pokoril, darovali cisárovi ironický dar – starého kohúta s tvrdým mäsom. A kto hovorí, že sa nedá každý dar využiť?

Ingrediencie 6 – 8 

  • 1 kohút (okolo 3 kg)
  • 2 lyžice Podravka ochucovadlo
  • 150 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 200 g cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 100 g mrkvy
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 zrnká borievky
  • ½ malej lyžičky celého čierneho korenia
  • 400 ml polievky, v ktorej sa kohút varil
  • 250-300 ml červeného vína
  • 2 malé lyžičky Podravka ochucovadlo
  • 2-3 malé lyžičky polohrubej múky
  • 1 lyžica slivkového lekváru

Príprava

  1. 1.
    Kohúta vložíme do hlbšieho a širšieho hrnca, pridáme očistenú, na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, Podravku ochucovadlo a zalejeme s dostatočným množstvom vody, tak aby voda prekrývala obsah hrnca.
  2. 2.
    Varíme prikryté na miernom ohni, okolo 90 minút. Potom kohúta vyberieme a nakrájame na menšie kusy.
  3. 3.
    Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, postrúhanú mrkvu, bobkový list, borievky, čierne korenie a všetko podlejeme trochou polievky.
  4. 4.
    Potom pridáme nakrájané mäso z kohúta, víno, Podravku ochucovadlo a dusíme na miernom ohni, podlievajúc polievkou, kým mäso nezmäkne.
  5. 5.
    Pred koncom varenia pridáme múku, rozmiešanú v malom množstve vody a lekvár a zalejeme takým množstvom polievky, aby sme získali stredne hustú omáčku. Krátko povaríme.

Podávanie

Kohúta podávame s varenými zemiakmi.

Rada

Uvarené mäso z kohúta môžete vykostiť a ďalej dusiť.

Poznámka

Tento pokrm môžete aj zmraziť
Zmrazovanie: Jedlo pripravíme do kroku číslo 5. Ochladíme a dáme do jednej, alebo viacerých nádob, v závislosti od množstva pripraveného pokrmu a zmrazíme.
Rozmrazovanie: Jedlo necháme cez noc v chladničke, potom ho vložíme do nádoby s trochou vody a zľahka ohrejeme. Pokrm dokončíme od kroku číslo 5.
Trvanlivosť: do 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 347 / 1.450 - -
Tuky g 22,75 - -
Sacharidy g 6,21 - -
Vláknina g 1,35 - -
Bielkoviny g 22,39 - -
Soľ g 2,66 0 0
Vitamín A μg 5.744,30 144 115
Vitamín E mg 4,78 22 22
Vitamín C mg 12,72 17 14
Niacín mg 11,64 83 58
Draslík (K) mg 491,12 13 13
Vápnik (Ca) mg 38,73 4 4
Fosfor (P) mg 203,06 25 25

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)