Koláčiky s tvarohom

  • 05.12.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 8
  • 50 min

Turecké etno-pokrmy nám pripomínajú, že malé „rýchle“ jedlá sú oveľa staršie ako moderný fast-food, no a Jasna Tomić nám predstavuje „pide“ koláčiky z kysnutého cesta s plnkou z mäsa, zeleniny a syra.

Ingrediencie 4 – 8 

  • 500 g múky
  • 2 lyžice soli
  • 40 g čerstvého pekárskeho droždia
  • 1 malá lyžička cukru
  • 50 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 300 ml jogurtu
  • Plnka:
  • 500 g polotvrdého syra
  • 2 zväzky petržlenovej vňate
  • 2 vajcia
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Preosejeme múku, trochu múky si oddelíme na prípravu cesta. Osolíme a do jamky v ceste dáme kvasnice, ktoré sme predtým rozmiešali v teplej vode s cukrom.
  2. 2.
    Kvasnice prikryjeme s trochou múky a necháme kvasiť približne 10 minút. Postupne zamiešame olej a jogurt a dobre vymiešame elektrickým mixérom (7-8 minút), aby sa vytvarovalo hladké, stredne mäkké cesto.
  3. 3.
    Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  4. 4.
    Kysnuté cesto dáme na zľahka zamúčenú dosku. Rozdelíme na 8 kusov, každý vytvarujeme a rozvaľkáme do oválneho tvaru, hrúbky ½ cm.
  5. 5.
    Kúsky cesta zložíme na vymastený plech, každý natrieme plnkou,, tak, aby zostal 1 cm okraj čistého cesta. Pečieme v rúre 10 minút na teplote okolo 200°C, kým koláčiky nezískajú zlatohnedú farbu.
  6. 6.
    Plnka: vymiešajte vajcia s Podravkou, pridajte nahrubo strúhaný syr. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zľahka vymiešajte.

Podávanie

Syrové koláčiky podávame horúce.

Rada

Takéto malé, nápadité, narýchlo pripravené pokrmy môžu byť ideálne pri rôznych spoločenských a rodinných oslavách, alebo stretnutiach

Malé tajomstvo

Venujte pozornosť hrúbke cesta, tak, aby sa koláčiky upiekli rovnomerne.

Poznámka

Tento pokrm je možne zmrazovať.
Zmrazovanie: Cesto pripravíme až po krok číslo 5 v recepte. Pečieme ho 6 minút na 180°C. Ochladíme, rozdelíme do vrecúšok a zmrazíme.
Rozmrazovanie: Cesto vyberieme z vrecúška na plech, natrieme pripravenou plnkou a pečieme 7 minút na 200°C.
Trvanlivosť: 30 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Tuky g 31,00 - -
Sacharidy g 54,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bielkoviny g 28,00 - -
Soľ g 2,21 0 0
Vitamín A μg 646,00 16 13
Vitamín D μg 34,00 17 17
Vitamín E mg 9,00 41 41
Niacín mg 10,00 71 50
Draslík (K) mg 273,00 7 7
Vápnik (Ca) mg 688,00 69 69
Fosfor (P) mg 540,00 68 68

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)