Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Kotleta s hroznom

  • 30.06.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 50 min

Na rozdiel od ostatných kuchýň, naša využíva hrozno len v malej miere a to najviac vo forme hrozienok do koláčov. To, že sa sladké strapce nemusia používať iba na prípravu lekváru, dokazuje aj toto domáce gurmánske jedlo.

Ingrediencie

  • 8 menších bravčových kotliet
  • 60 g sušených sliviek
  • 150 g čierneho hrozna
  • 30 g kukuričnej múky
  • 60 g mrkvy
  • 60 g koreňa petržlenu
  • 20 g koreňa zeleru
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava

  1. 1.
    Kotlety na okrajoch trochu narežeme, osolíme ich a vyváľame ich v kukuričnej múke. Opečieme v horúcej masti z obidvoch strán.
  2. 2.
    Pridáme očistenú, na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, okoreníme a posypeme Podravkou, všetko spolu za podlievania vodou dusíme na miernom ohni.
  3. 3.
    Pridáme vykôstkované sušené slivky a dolejeme víno.
  4. 4.
    Hotové kotlety zložíme na nahriaty tanier a prepasírujeme omáčku.
  5. 5.
    Bobuľky hrozna vložíme nakrátko do zohriateho tuku, odstránime z nich kožu a pridáme do pripravenej omáčky. Ešte raz všetko spolu trochu povarte, omáčku prelejte cez kotlety a pokrm je pripravený na podávanie.

Podávanie

Kotletu s hroznom podávame so širokými domácimi rezancami.

Rada

Pri sviatočných príležitostiach použite bravčové filé nakrájané na medailóniky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 655 / 2.738 - -
Tuky g 34,08 - -
Sacharidy g 25,02 - -
Vláknina g 2,68 - -
Bielkoviny g 56,07 - -
Soľ g 13,37 1 1
Vitamín A μg 4.558,77 114 91
Vitamín D μg 24,00 12 12
Vitamín C mg 7,86 10 9
Niacín mg 20,86 149 104
Draslík (K) mg 1.053,33 28 28
Vápnik (Ca) mg 68,64 7 7
Fosfor (P) mg 408,31 51 51

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)