Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Krémová karfiolová polievka so syrom camembert

  • 15.12.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 35 min

Táto krémová polievka z karfiolu na francúzsky štýl je podávaná s kúskom syra Camembert. Pre docielenie ešte výnimočnejšej chuti, posypte pred servírovaním trochou podrvených alebo pomletých opečených lieskovcových orechov.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 800 g karfiolu
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • biele korenie
  • 100-150 ml nízkotučnej smotany na varenie
  • 225 g syra Camembert
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička Podravka ochucovadla
  • lieskové orechy

Príprava

  1. 1.
    Karfiol rozdelíme na ružičky a vložíme do veľkej rajnice spolu s mliekom, 500 ml vody a Podravka ochucovadlom. Varíme pri miernej teplote približne 20 minút, alebo pokiaľ karfiol nezmäkne. Ochutíme soľou a korením a ešte krátko povaríme.
  2. 2.
    Necháme trochu vychladnúť a polievku rozmixujeme dohladka.
  3. 3.
    Rajnicu vrátime naspäť na sporák, primiešame smotanu a polievku krátko povaríme. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme syrom Camembert, ktorý sme nalámali alebo nakrájali na kocky.

Podávanie

Podávame ozdobené ružičkami karfiolu a čerstvo nasekanými alebo namletými lieskovými orechmi.

Rada

Pre docielenie ešte lepšej chuti skúste pridať jednu lyžicu horčice na začiatku varenia a potom pokračujte, ako je uvedené vyššie v recepte.

Malé tajomstvo

Do uvarenej polievky pred podávaním skúste pridať 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Karfiol uchovávajte zabalený v papieri alebo potravinárske fólii a spotrebujte do 3-5 dní. Nikdy neskladujte so stopkou, aby ste sa vyhli zbytočnému navlhnutiu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 267 / 1.116 - -
Tuky g 18,72 - -
Sacharidy g 13,02 - -
Vláknina g 3,36 - -
Bielkoviny g 13,99 - -
Soľ g 1,92 0 0
Vitamín A μg 659,89 16 13
Vitamín D μg 42,99 21 21
Vitamín C mg 63,03 84 70
Niacín mg 4,25 30 21
Draslík (K) mg 650,85 18 18
Vápnik (Ca) mg 312,81 31 31
Fosfor (P) mg 300,62 38 38

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)