Kura na pive

  • 14.05.2014.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Naaranžujte kuracie mäso uvarené v pivom ochutenej omáčke na vrch pečených zemiakov a podávajte spolu s osviežujúcim šalátom z kyslej kapusty a tekvicovým olejom.

Ingrediencie

  • 800 g horných a dolných kuracích stehien
  • 6 lyžíc oleja
  • 200 ml piva
  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • štipka tymianu
  • 1 lyžica Podravka ochucovadla

Príprava

  1. 1.
    Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Osolíme a premiešame s olejom (3 lyžice), vložíme do pekáča a pečieme približne 30 minút v rúre vyhriatej na 200°C.
  2. 2.
    Medzičasom kuracie mäso posypeme štipkou tymianu a Podravka ochucovadlom.
  3. 3.
    Zvyšný olej rozohrejeme na panvici a na miernom plameni kura opečieme zo všetkých strán. Podlejeme pivom a povaríme ďalších 5 minút.
  4. 4.
    Kura naaranžujeme na pečené zemiaky, vrátime naspäť do rúry a pečieme po dobu 20 minút.

Podávanie

Pečené kura so zemiakmi podávame s kyslou kapustou pokvapkanou tekvicovým olejom.

Rada

K zemiakom pred pečením môžete pridať aj inú zeleninu, ako napríklad cuketu alebo mrkvu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 673 / 2.813 - -
Tuky g 38,10 - -
Sacharidy g 33,79 - -
Vláknina g 6,53 - -
Bielkoviny g 45,43 - -
Soľ g 2,57 0 0
Vitamín A μg 209,00 5 4
Vitamín D μg 24,00 12 12
Niacín mg 22,90 164 115
Kyselina pantoténová mg 3,14 45 45
Draslík (K) mg 1.470,95 40 40
Vápnik (Ca) mg 110,78 11 11
Fosfor (P) mg 410,03 51 51

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)