Kura na sladko

  • 19.10.2015.
  • Jednoduché
  • 4
  • 100 min

Honosná rodinná večera pozostávajúca z pečeného kuraťa a vynikajúcich pečených jabĺk..

Ingrediencie

  • 1 celé surové kura (1.2 kg)
  • 1 Podravka na zlaté kurča
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky medu
  • 800 g jabĺk
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • 50 ml bieleho vína
  • čierne korenie
  • soľ

Príprava

  1. 1.
    Kura očistíme a umyjeme pod tečúcou vodou, následne osušíme papierovými utierkami. Posypeme Podravkou na zlaté kurča, vtrieme do kuraťa z vonkajšej aj vnútornej strany. Kura premiestnime do pekáča. Zmiešame olej, med a štipku mletého čierneho korenia a zmesou potrieme kožu celého kuraťa.
  2. 2.
    Jablká nakrájame na mesiačiky a odstránime z nich jadierka, šťavu z citróna nalejeme na jablká a pred vložením do pekáča necháme krátko odstáť.
  3. 3.
    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 90 minút. Kura pravidelne kontrolujeme a polievame výpekom alebo trochou vody.
  4. 4.
    Podávame s pečenými jablkami a zeleninou podľa vlastného výberu.

Podávanie

Podávame s pečenými jablkami a zeleninou podľa vlastného výberu.

Malé tajomstvo

Vynikajúcu omáčku pripravíte, keď z niektorých pečených jabĺk odstránite šupku a rozmixujte ich spolu s trochou šťavy z výpeku. Keď do dutiny kuraťa vložíte prekrojený citrón, bude mäso po upečení ešte jemnejšie a šťavnatejšie.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 2091 / 8.740 - -
Tuky g 211,55 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 61,81 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 92,26 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 47,28 - -
Sacharidy g 35,17 - -
Vláknina g 5,44 - -
Bielkoviny g 12,15 - -
Soľ g 0,23 0 0
Vitamín A μg 1.634,53 41 33
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacín mg 7,86 56 39
Kyselina pantoténová mg 0,70 10 10
Draslík (K) mg 443,37 12 12
Vápnik (Ca) mg 37,17 4 4

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)