Kuracie mäso s Ajvarom

  • 05.12.2003.
  • Jednoduché
  • 4
  • 40 min

Ajvar je veľmi zaujímavá konzervovaná zelenina, ktorú môžete podávať aj k jednoduchému varenému alebo praženému kuraciemu mäsu. Ak kuracie mäso pripravíte nasledovným spôsobom, bude ozaj chutné.

Ingrediencie

  • 600 g kuracích rezňov
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica Podravka s bylinkami
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice Podravka Ajvaru
  • olej na praženie
  • Na obaľovanie:
  • 60 g kukuričnej múky
  • 3 vajíčka
  • 60 g strúhanky
  • 40 g nastrúhaného parmezánu

Príprava

  1. 1.
    Kuracie rezne nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme Podravka ochucovadlom s bylinkami a nasekanou petržlenovou vňaťou a všetko spolu dobre premiešame.
  2. 2.
    Takto pripravené mäso prikryjeme alobalom a necháme asi hodinu odstáť v chladničke.
  3. 3.
    Kuracie mäso obalíme najprv v kukuričnej múke, potom v rozšľahaných vajíčkach a na konci v zmesi strúhanky a parmezánu.
  4. 4.
    Pražíme na horúcom oleji do zlatista.

Podávanie

Kuracie mäso podávame teplé alebo chladné s Ajvarom.

Rada

Kuracie mäso môžeme nakrájať aj na tenké pásiky, ale musíme prihliadať, aby hrúbka pásikov bola všade rovnaká.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 516 / 2.157 - -
Tuky g 19,00 - -
Sacharidy g 24,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bielkoviny g 56,00 - -
Soľ g 2,49 0 0
Vitamín A μg 585,00 15 12
Vitamín D μg 42,00 21 21
Vitamín C mg 5,00 7 6
Niacín mg 31,00 221 155
Draslík (K) mg 534,00 14 14
Vápnik (Ca) mg 215,00 22 22
Fosfor (P) mg 534,00 67 67

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)