Kuracie mäso s medom

  • 27.11.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Presne ako život, horká a sladká exotická marináda s horčicou a medom, prináša zaujímavú zmes východných chutí a pokrm, ku ktorému nemusíte nutne podávať ryžu.

Ingrediencie

  • 600 g kuracieho filé
  • 300 g špagiet
  • 100 g mrkvy
  • 50 g koreňa zeleru
  • 50 g stonky zeleru
  • 20 g kvetového medu
  • 1 lyžica horčice s estragónom
  • 1 malá lyžička cayenského korenia
  • 2 lyžice oleja
  • 2-3 lyžice sójovej omáčky
  • trochu soli
  • 2 lyžice sekaného petržlenu
  • 3 malé lyžičky Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Kuracie mäso nakrájame na kocky a posypeme dvomi lyžičkami Podravky a cayenským korením.
  2. 2.
    Horčicu a med dobre premiešame a zmesou natrieme kuracie mäso. Necháme marinovať najmenej dve hodiny.
  3. 3.
    Zvyšok Podravky varíme približne 5 minút v 300 ml vriacej vody.
  4. 4.
    Marinované kuracie mäso opečieme v horúcom oleji. Pridáme zeleninu nakrájanú na kocky a prelejeme 150 ml vody, v ktorej sa varila Podravka. Ďalej dusíme na miernom ohni, kým mäso a zelenina nezmäknú.
  5. 5.
    Primiešame uvarené špagety, zvyšok tekutiny s Podravkou, sójovú omáčku a ešte raz dobre povaríme..
  6. 6.
    Nakoniec posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Podávanie

Kuracie mäso s medom podávame s paradajkovým šalátom.

Rada

Pokrm je možné pripraviť aj v rúre.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 327 / 1.367 - -
Tuky g 12,88 - -
Sacharidy g 19,15 - -
Vláknina g 3,12 - -
Bielkoviny g 33,59 - -
Soľ g 1,24 0 0
Vitamín A μg 4.197,76 105 84
Vitamín D μg 12,00 6 6
Vitamín E mg 4,10 19 19
Niacín mg 20,01 143 100
Draslík (K) mg 366,24 10 10
Fosfor (P) mg 284,70 36 36
Magnézium mg 48,55 16 12

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)