Kuracie prsia s exotickou omáčkou

  • 07.04.2017.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 45 min

Pomocou tohto receptu si na stôl prinesiete určite netradičnú, ale vynikajúcu chuť.

Ingrediencie

  • 600 g kuracích pŕs
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica sušenej/čerstvej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice arašíd
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • Na omáčku:
  • 250 ml Podravka pasírovaných paradajok
  • 100 g arašidového masla
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička karí korenia

Príprava

  1. 1.
    Všetky ingrediencie na omáčku poriadne zmiešame.
  2. 2.
    Kuracie prsia umyjeme, usušíme, nakrájame na tenké plátky, ktoré zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Pripravené mäso opečieme na rozpálenom oleji dozlatista.
  3. 3.
    Pripravenú omáčku nalejeme na mäso do panvice a varíme na miernom ohni približne 30 minút za občasného miešania a podlievania vodou.

Podávanie

Hotové mäso posypeme petržlenovou vňaťou a nahrubo posekanými arašidmi a podávame s ryžou.

Rada

Arašidové maslo si môžete urobiť aj doma. Potrebujete na to: 90 g pražených solených arašíd, 1 lyžičku medu a 1 lyžicu masla. Arašidy zomeľte v kuchynskom robote, pridajte med a maslo a poriadne premiešajte.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 704 / 2.943 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 9,27 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 23,88 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 9,34 - -
Sacharidy g 38,09 - -
Vláknina g 5,44 - -
Bielkoviny g 43,97 - -
Soľ g 0,69 0 0
Vitamín A μg 1.929,90 48 39
Vitamín D μg 18,00 9 9
Niacín mg 30,45 218 152
Kyselina pantoténová mg 2,21 32 32
Draslík (K) mg 1.334,77 36 36
Vápnik (Ca) mg 69,79 7 7
Fosfor (P) mg 463,69 58 58

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)