Kurča na kyjevský spôsob

  • 29.11.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Ešte jeden spôsob, ako sa každodenná obyčajná kuracina s trochou masla a korenia, dokonca bez veľa námahy a umenia stane zaujímavým, chutným a novým a ešte k tomu medzinárodne akceptovaným pokrmom.

Ingrediencie

  • 2 ks kuracích pŕs
  • soľ
  • citrónová šťava
  • olej na vyprážanie
  • Bylinkové maslo:
  • 100 g masla
  • 2 lyžice nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate a pažítky
  • čierne korenie
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • Na obaľovanie:
  • 3 lyžice Pšeničnej hladkej múky typu 550 Podravka
  • 2 vajcia
  • 150 g Strúhanky Podravka

Príprava

  1. 1.
    Maslo vymiešajte do peny, pridajte nadrobno nakrájaný petržlen a pažítku, dochuťte čiernym korením a Podravkou. Dobre premiešajte a takto pripravené maslo vytvarujte do tenkého valčeka. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke stvrdnúť.
  2. 2.
    Filé z kuracích pŕs (4 rezne) zľahka vyklepte, trochu posoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Ochladené maslo rozrežte na štyri kusy. Na každý rezeň dajte po jeden kus a zviňte rezne v tvare rolády.
  3. 3.
    Vyváľajte v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Vyprážajte v horúcom oleji desať minút.

Podávanie

K vyprážanému kuraciemu mäsu je najlepšou prílohou risi-bisi, alebo opekané zemiaky.

Rada

Maslo pripravené týmto spôsobom môžete použiť ako prísadu k rôznym pečeným rezňom.

Malé tajomstvo

Aby sa vám mäso po rolovaní neotváralo, dobre ho vyklepte tĺčikom na mäso.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Tuky g 38,79 - -
Sacharidy g 13,52 - -
Vláknina g 0,55 - -
Bielkoviny g 35,04 - -
Soľ g 6,57 0 0
Vitamín A μg 941,72 24 19
Vitamín D μg 30,80 15 15
Vitamín C mg 5,19 7 6
Niacín mg 21,52 154 108
Draslík (K) mg 308,34 8 8
Vápnik (Ca) mg 38,82 4 4
Fosfor (P) mg 266,60 33 33

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)