Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Langoše

  • 22.09.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 60 min

Ešte jedno sýte jedlo, ktorému prepožičiavajú charakteristickú chuť cesnak a štipľavé papričky. Poskytne vám dosť energie a sily počas namáhavého dňa. Zo zemiakového cesta vyformujeme tenké langoše, upečieme ich a podávame teplé so smotanou, cesnakom a feferónkou.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 450-500 g hladkej pšeničnej múky
  • 150 g zemiakov
  • 1 čerstvé droždie
  • 1 malá lyžička cukru
  • 400 ml mlieka
  • 4 lyžice oleja
  • 2 malé lyžičky Podravka ochucovadlo
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • Omáčka:
  • 200 ml kyslej smotany
  • trochu soli
  • 1 malá lyžička nasekaných feferónov
  • 2 strúčiky cesnaku

Príprava

  1. 1.
    Zemiaky uvaríme v šupke a ešte teplé ich olúpeme a nastrúhame.
  2. 2.
    Do 50 ml teplého mlieka pridáme rozmrvené kvasnice a cukor. Necháme na teplom mieste oddychovať cca 5 minút.
  3. 3.
    Do misy dáme smotanu, pridáme soľ, zemiaky, Podravku, olej, kvasnice a zvyšok teplého mlieka. Všetko spolu vymiešame elektrickým mixérom a prikryté necháme na teplom mieste kysnúť približne 40 minút.
  4. 4.
    Z cesta formujeme tenké placky- langoše, hrubé asi 2 cm, pečieme ich na rozohriatom oleji z každej strany okolo 3 minúty, kým nezískajú zlatožltú farbu.
  5. 5.
    Upečené langoše poskladáme na papierový obrúsok, tak aby sa vsiakol prebytočný tuk
  6. 6.
    Omáčka: smotanu premiešame s trochou soli, pretlačeným cesnakom a feferónkou.

Podávanie

Langoše podávame teplé so studenou omáčkou z kyslej smotany.

Rada

Cesnak a feferónku môžete premiešať s 50 ml oleja, v takom prípade vynecháme smotanu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 582 / 2.433 - -
Tuky g 25,78 - -
Sacharidy g 74,33 - -
Vláknina g 2,90 - -
Bielkoviny g 12,75 - -
Soľ g 1,11 0 0
Vitamín A μg 432,78 11 9
Vitamín D μg 29,44 15 15
Vitamín E mg 13,08 59 59
Niacín mg 8,42 60 42
Draslík (K) mg 399,73 11 11
Vápnik (Ca) mg 138,37 14 14
Fosfor (P) mg 205,61 26 26

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)