Marinovaný losos s omáčkou

  • 04.02.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 8 – 10
  • 60 min

Švédsky losos marinovaný soľou a čerstvým kôprom sa môže kúpiť už pripravený- pod názvom “gravlax”. Pýcha švédskej kuchyne sa považuje za výnimočnú lahôdku a pripravuje sa s omáčkou z koreňovej zeleniny. Zažijete skutočnú chuť Škandinávie!

Ingrediencie 8 – 10 

  • 1-1,5 kg filé z lososa
  • 2 zväzky kôpru
  • 2 lyžice Podravka Natur
  • olej na pečenie
  • Omáčka:
  • 100 g koreňa zeleru
  • 2 lyžice Podravka Natur
  • mleté biele korenie
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 malé lyžičky Pšeničnej hladkej múky typ 550 Podravka
  • 100 g masla
  • šafran
  • 100 g koreňa petržlenu
  • 100 g bielej repy
  • 100 g paštrnáku
  • 100 g mrkvy
  • 2 lyžice nakrájaného kôpru
  • Príloha:
  • 350 g šampiňónov

Príprava

  1. 1.
    Filé z lososa umyte, osušte a posypte Podravkou.
  2. 2.
    Na dno porcelánovej nádoby vložte zväzok kôpru, na kôpor položte filé z lososa a potom vložte zvyšok kôpru na nádobu prikryte fóliou.
  3. 3.
    Na prikryté mäso zaťažte a nechajte ho cez noc v chladničke.
  4. 4.
    Rybu nakrájajte na menšie kúsky a popražte ju na oleji z každej strany päť minút. Očistenú koreňovú zeleninu dajte variť do vriacej vody (vody musí byť toľko, aby prekryla zeleninu). Pridajte Podravku a varte na miernom ohni, kým nezmäkne. Zeleninu preceďte a rozmixujte.
  5. 5.
    Primiešajte maslo, šafran, múku rozmiešanú v troche vody, citrónovú šťavu, biele korenie a asi 200 ml vody, v ktorej sa varila zelenina. Všetko krátko povarte.

Podávanie

Lososa podávajte s omáčkou a s pečenými šampiňonmi.

Rada

Lososa podávajte s omáčkou a s pečenými šampiňonmi.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Tuky g 27,16 - -
Sacharidy g 8,98 - -
Vláknina g 1,96 - -
Bielkoviny g 31,42 - -
Soľ g 5,66 0 0
Vitamín A μg 3.573,82 89 71
Vitamín D μg 367,10 184 184
Vitamín C mg 13,18 18 15
Niacín mg 19,55 140 98
Draslík (K) mg 1.044,43 28 28
Fosfor (P) mg 369,91 46 46
Magnézium mg 59,08 20 15

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)