Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Marinovaný mix na grile

  • 21.12.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Ak máte radi jedlá na grile, rezervujte si jeden termín aj na prípravu grilovaného jedla na “japonský spôsob” ktorý je oveľa bohatší ako ten klasický – ražniči, karé, hamburger. Tu sú aj liečivé shiitake huby a pripravené kúsky sa podávajú s nevyhnutnou sójovou omáčkou.

Ingrediencie

  • 500 g filé z mladej hovädziny
  • 350 g kuracích pŕs
  • 1 čajová lyžička Podravky ochucovadla
  • 200 g čerstvej červenej papriky
  • 150 g cibule
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 100 g póru
  • 80 ml japonskej sójovej omáčky
  • 1 pálivá paprička
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kreviet
  • 100 g čerstvých húb shiitake
  • 2 lyžice kukuričného oleja
  • Omáčka:
  • 120 ml japonskej sójovej omáčky
  • 1 lyžica japonského ryžového vína mirin
  • 1 čajová lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica sezamového oleja

Príprava

  1. 1.
    Hovädzie a kuracie filé nakrájame na tenké rezne a posypeme Podravkou.
  2. 2.
    Čerstvú papriku nakrájame na širšie rezance a cibuľu na plátky, krátko povaríme a scedíme.
  3. 3.
    V menšej nádobe zmiešame sójovú omáčku, nakrájanú pálivú papričku a posekaný cesnak. Touto zmesou pokvapkáme pripravené rezne, krevety, zeleninu a huby shiitake.
  4. 4.
    Mriežku grilu natrieme olejom a dobre ohrejeme. Na pripravenú mriežku dáme piecť marinované rezne, z každej strany 3 – 4 minúty a odložíme na teplé miesto.
  5. 5.
    Mriežku znovu potrieme olejom a dáme piecť krevety, zeleninu a huby.
  6. 6.
    Omáčku pripravíme tak, že sójovú omáčku zmiešame s vínom mirin, postrúhaným zázvorom, hnedým cukrom a sezamovým olejom.

Podávanie

Upečené mäso a zeleninu z grilu podávame s pripravenou omáčkou.

Rada

Pri príprave grilovacej omáčky vmiešavame cukor tak dlho, kým sa úplne nerozpustí.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 961 / 4.017 - -
Tuky g 74,68 - -
Sacharidy g 23,63 - -
Vláknina g 3,84 - -
Bielkoviny g 48,08 - -
Soľ g 9,78 0 0
Vitamín A μg 4.655,42 116 93
Vitamín D μg 110,00 55 55
Vitamín C mg 146,89 196 163
Niacín mg 26,45 189 132
Draslík (K) mg 1.088,94 29 29
Vápnik (Ca) mg 112,20 11 11
Fosfor (P) mg 573,19 72 72

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)