Mäsová roláda a lá pahreba

  • 05.12.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 8
  • 110 min

Jedlá z rôznych druhov mäsa pripravené v pahrebe sú už dnes vzácnosťou. Dnes už málokto môže pripravovať jedlá takýmto spôsobom, a preto je v kuchyni Podravka receptúra tohto jedla prispôsobená príprave v modernej kuchyni.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 2 kg teľacieho mäsa
  • 4 lyžice oleja
  • 60 g suchej údenej slaniny (panceta)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • soľ
  • 2 kg zemiakov
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Slaninu, petržlenovú vňať a cesnak nasekajte nadrobno, pridajte Podravku, podľa chuti trochu citrónovej šťavy a všetko dobre premiešajte.
  2. 2.
    Mäso vytvarujte do tvaru veľkého rezňa. Naklepte ho, trochu ho posoľte a pokoreňte. Potrite ho pripravenou zmesou a zrolujte. Roládu zviažte niťou a posoľte.
  3. 3.
    Na plech, ktorý tu nahrádza pahrebu dajte olej a zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska. Posoľte ho, pokoreňte a zamiešajte.
  4. 4.
    Na zemiaky položte pripravenú roládu, dobre priklopte, alebo pokryte alobalom.
  5. 5.
    Pečte v rúre predhriatej na 200°C. Keď je roláda do polovice upečená, otočte je, podľa potreby podlejte trochou vody a ďalej pokračujte s pečením prikrytej rolády. Celkové pečenie trvá hodinu a pol.

Podávanie

Z upečenej rolády odmotajte niť, narežte ju na kolieska a podávajte so zemiakmi a s ľubovoľným šalátom.

Rada

Teľacie mäso môžete nahradiť aj jahňacinou, alebo bravčovinou.

Malé tajomstvo

Počas pečenia je dôležité dobré upevnenie alobalu k okrajom plechu, aby sa mäso nadmerne nesušilo.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 338 / 1.413 - -
Tuky g 10,00 - -
Sacharidy g 54,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bielkoviny g 7,00 - -
Soľ g 1,07 0 0
Vitamín A μg 24,00 1 0
Vitamín D μg 0,00 0 0
Vitamín C mg 35,00 47 39
Niacín mg 5,00 36 25
Draslík (K) mg 1.022,00 28 28
Vápnik (Ca) mg 16,00 2 2
Fosfor (P) mg 152,00 19 19

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)