Medové teľacie kotlety

  • 18.07.2016.
  • Jednoduché
  • 4
  • 50 min

Voňavé medové kotlety s lahodnými zemiakmi sú ideálnou voľbou nie len pre letné ale akékoľvek večery.

Ingrediencie

  • 4 teľacie kotlety (cca 800 g)
  • 1 lyžica Podravka ochucovadla
  • 2 lyžice medu
  • 30 ml balsamica
  • 1 kg zemiakov
  • 2 lyžičky Podravky na pečené zemiaky
  • 3 červené cibule
  • 100 ml smotany na varenie
  • 40 g parmezánu
  • 30 ml olivového oleja
  • biele korenie mleté
  • soľ

Príprava

  1. 1.
    V malej miske zmiešame med, balsamico a štipku bieleho korenia.
  2. 2.
    Teľacie kotlety zľahka vyklepeme, posypeme Podravka ochucovadlom a potrieme pripravenou zmesou.
  3. 3.
    Pripravené kotlety necháme postáť na chladnom mieste, aby sa chute prepojili a medzitým si pripravíme zemiaky.
  4. 4.
    Zemiaky umyjeme, nakrájame na veľmi tenké plátky, vložíme ich do vriacej vody a varíme 5 minút.
  5. 5.
    V hlbšej širokej panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme na tenké krúžky nakrájanú cibuľu, osolíme a krátko ju opečieme. Cibuľa pustí sladkosť a skaramelizuje.
  6. 6.
    Zemiaky scedíme, zmiešame ich so skarameliovanou cibuľou, posypeme Podravkou na pečené zemiaky a zľahka premiešame. Zemiaky s cibuľou dáme na vymastený plech na pečenie, polejeme smotanou, posypeme parmezánom a pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi 10 minút.
  7. 7.
    V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme teľacie kotlety a opečieme ich z oboch strán.

Podávanie

Teľacie kotlety podávame s gurmánskou zemiakovou prílohou a so zeleným šalátom.

Rada

Zemiaky pripravené v šupke sú oveľa chutnejšie. Uvarte ich v šupke a uvidíte, že budú šťavnatejšie, mäkšie a skôr hotové. Keď budete na panvici opekať kotlety, môžete ich podliať vínom.