Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Mladá jahňacina

  • 11.03.2008.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 150 min

Jar je ideálne obdobie pre pečenú a špikovanú jahňacinu. S prílohou z mladých zemiakov, mrkvy a hrášku dostaneme skutočnú jarnú rapsódiu chutí.

Ingrediencie

  • asi 2,3 kg jahňacieho stehna
  • 1 ½ lyžice Podravka ochucovadla Stredomorie
  • 100 g “pancetty” (jemná údená slanina)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 kg mladých zemiakov
  • 400 g mladého hrášku
  • 200 g mrkvy
  • 80 g čiernych olív

Príprava

  1. 1.
    Pancettu nakrájame na pásiky, rovnako urobíme aj s očisteným cesnakom.
  2. 2.
    Jahňacie stehno narežeme na viacerých miestach nožom a vytvoríme tak priehlbinky, do ktorých vtlačíme tyčinky pancetty a cesnaku.
  3. 3.
    Jahňacie stehno potrieme lyžicou Podravky ochucovadla Stredomorie a potom ho opražíme na oleji zo všetkých strán.
  4. 4.
    Opraženú jahňacinu položíme na plech spolu s tukom. Podlejeme s trochou vody, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200° C asi 2 hodiny.
  5. 5.
    Počas pečenia jahňacinu otočíme a podlievame vodou.
  6. 6.
    Ošúpané mladé zemiaky nakrájame na štvrtiny a mrkvu na kocky. Hrášok takmer úplne uvaríme a dobre scedíme.
  7. 7.
    Pred koncom pečenia pridáme k jahňacine varenú zeleninu a olivy, dobre premiešame a všetko spolu pečieme ešte asi 20 minút.

Podávanie

Upečené jahňacie stehno nakrájame a podávame so zeleninou a šalátom podľa vlastnej chuti.

Malé tajomstvo

Jahňacie stehno necháme trochu vychladnúť a až potom ho nakrájame. Bude sa ľahšie krájať a plátky dostanú krajšie a pravidelnejšie tvary.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 875 / 3.658 - -
Tuky g 39,35 - -
Sacharidy g 35,40 - -
Vláknina g 9,00 - -
Bielkoviny g 91,52 - -
Soľ g 1,43 0 0
Vitamín A μg 9.856,73 246 197
Vitamín D μg 9,49 5 5
Vitamín C mg 54,63 73 61
Niacín mg 44,52 318 223
Draslík (K) mg 2.116,07 57 57
Fosfor (P) mg 931,67 116 116
Magnézium mg 169,66 57 42

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)