Morčací tokáň

  • 23.07.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 40 min

Jedlo, ktoré pripomína maďarské chute ako je guláš a paprikáš a tokáň a tiež panónsku malebnosť paprikových polí...

Ingrediencie

  • 400 g morčacích pŕs
  • 40 g masla
  • 150 g šampiňonov
  • petržlen
  • soľ
  • 1 hlavička cibule
  • 1 malá lyžička kari korenia
  • 200 ml sladkej smotany
  • 2 mandarínky
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Morčacie prsia nakrájame na rezance (asi 4×1, 5 cm). Nakrájame cibuľu a petržlen, nahrubo nakrájame šampiňóny. Mandarínky olúpeme, odstránime bielu šupku a rozdelíme ich na mesiačiky.
  2. 2.
    V širšej panvici, na zohriatom masle trochu prepečieme cibuľu a pridáme šampiňóny. Pridáme petržlen a nakrájané mäso. Trochu osolíme, pridáme kari korenie a Podravku. Všetko trochu podusíme a zalejeme sladkou smotanou.
  3. 3.
    Pridáme mesiačiky mandarínky, znížime teplotu a dusíme, kým mäso nezmäkne.

Podávanie

S morčacím tokáňom podávame varenú ryžu.

Rada

Príprava tohto pokrmu bude ešte rýchlejšia, ak morčacie mäso nakrájame na rezance a takto pripravené ho odložíme do mrazničky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 391 / 1.634 - -
Tuky g 22,26 - -
Sacharidy g 12,81 - -
Vláknina g 2,45 - -
Bielkoviny g 33,68 - -
Soľ g 0,40 0 0
Vitamín A μg 885,18 22 18
Vitamín D μg 63,77 32 32
Vitamín C mg 29,66 40 33
Niacín mg 15,26 109 76
Draslík (K) mg 640,26 17 17
Vápnik (Ca) mg 95,16 10 10
Fosfor (P) mg 315,63 39 39

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)