Morčacie stehná na štajerský spôsob

  • 01.11.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 90 min

Z cenovo prístupnej a výdatnej časti morky, ktorá sa dnes obstará celkom jednoducho, vznikli mnohé jednoduché a prístupné pokrmy. Také je aj toto jedlo, ktoré obzvlášť odporúčame v týchto jesenných a zimných dňoch.

Ingrediencie

  • 2 morčacie stehná (okolo 800 g)
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 100 g mrkvy
  • 100 g petržlenu
  • 100 g zeleru
  • petržlenová vňať
  • 1 hlavička cibule
  • 6 lyžíc oleja
  • 2 bobkové listy
  • materina dúška
  • 250 ml bieleho vína
  • 2-3 lyžice vínneho octu
  • 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Cibuľu nakrájame na plátky. Mrkvu, petržlen a zeler na rezance. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Z morčacích stehien stiahneme kožu, natrieme ich soľou, čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
  2. 2.
    Olej ohrejeme, stehná opečieme pomaly zo všetkých strán, tak aby získali peknú farbu.
  3. 3.
    Nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a bobkový list rozložíme v ohňovzdornej nádobe, hore položíme stehná, spolu s olejom, materinou dúškou, petržlenovou vňaťou a Podravkou ochucovadlom. Zalejeme vínom a octom, nádobu prikryjeme pokrievkou, alebo alobalom.
  4. 4.
    Pečieme v rúre ohriatej na 180°C, približne jednu hodinu. Podľa potreby, počas pečenia zalejeme trochou vína a vody.
  5. 5.
    Upečené stehná vykostíme a mäso nakrájame na plátky.

Podávanie

Upečené stehná uložíme na zohriaty tanier spolu so zeleninou a výpekom a posypeme nastrúhaným chrenom. Ako prílohu podávame varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.

Rada

Tento pokrm je možné pripraviť aj z kuracích stehien. V tomto prípade bude čas prípravy výrazne kratší.

Malé tajomstvo

Po odstránení kože z morčacích stehien vnikne aróma korenín ľahšie do mäsa, ktoré sa vďaka tomu ľahšie upečie.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Tuky g 34,03 - -
Sacharidy g 11,64 - -
Vláknina g 2,38 - -
Bielkoviny g 36,40 - -
Soľ g 4,70 0 0
Vitamín A μg 8.437,36 211 169
Vitamín D μg 14,94 7 7
Vitamín E mg 17,32 79 79
Vitamín C mg 46,78 62 52
Draslík (K) mg 839,69 23 23
Vápnik (Ca) mg 127,70 13 13
Fosfor (P) mg 304,19 38 38

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)