Morský čert s ostrou paradajkovou omáčkou

  • 01.05.2013.
  • Jednoduché
  • 4
  • 45 min

Jemná ryba osmažená do zlata podávaná s ostro pikantnou paradajkovou omáčkou a cestovinami, posypaná nastrúhaným syrom, je explóziou farieb a skvelej chuti.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 400 g morského čerta
  • 500 g Podravka pasírovaných paradajok
  • 100 g cibule
  • 1 čili paprička
  • 200 g Podravka Tagliatelle
  • 50 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica čerstvých lístkov bazalky
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica Podravky ochucovadla
  • 50 g nastrúhaného parmezánu

Príprava

  1. 1.
    V rajnici rozohrejeme olivový olej a zľahka do zlata orestujeme cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak a jednu čili papričku nakrájanú na kolieska, premiešame a necháme ešte chvíľu restovať.
  2. 2.
    Do rajnice pridáme pasírované paradajky, cukor, nasekanú bazalku a jednu lyžicu Podravky. Varíme spolu na nízkom plameni približne 15-20 minút, podľa potreby podlejeme vodou.
  3. 3.
    Zatiaľ čo sa nám varí omáčka, uvaríme si cestoviny vo vriacej osolenej vode. Cestoviny zlejeme z vody pomocou cedidla a primiešame trochu olivového oleja.
  4. 4.
    Rybu nakrájame na primerane veľké steaky a osmažíme v panvici na olivovom oleji dozlata. Rybu pridáme do omáčky a necháme chvíľu povariť, aby sa chute premiešali.

Podávanie

Na uvarené cestoviny naaranžujeme morského ďasa a paradajkovú omáčku a pred podávaním navrch nastrúhame parmezán.

Malé tajomstvo

Aby sme steaky ryby zachovali pekne pevné a aromatické, pred smažením ich pokvapkáme šťavou z jedného citróna.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 351 / 1.467 - -
Tuky g 19,09 - -
Sacharidy g 17,14 - -
Vláknina g 2,43 - -
Bielkoviny g 27,93 - -
Soľ g 2,60 0 0
Vitamín A μg 1.053,59 26 21
Vitamín D μg 476,50 238 238
Niacín mg 13,44 96 67
Kyselina pantoténová mg 0,96 14 14
Draslík (K) mg 757,05 20 20
Vápnik (Ca) mg 235,13 24 24
Fosfor (P) mg 349,59 44 44

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)