Muffiny z tvarohu a špenátu

  • 22.11.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 50 min

Doprajte si zaujímavú kombináciu špenátu, čerstvého tvarohu a parmezánu vo forme muffinov. Populárna pochúťka, ktorá sa zmestí do dlane je ideálne občerstvenie, alebo chuťovka vhodná na neformálne stretnutia a rýchle občerstvenie.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá lyžička soli
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 60 g hrubej pšeničnej múky
  • 1 lyžica sekanej pažítky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 vajcia
  • 300 g čerstvého tvarohu
  • 150 g špenátu
  • 40 g píniových orieškov
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Lístky špenátu umyjeme, nakrájame na rezance, osolíme a necháme odstáť desať minút.
  2. 2.
    Žĺtky a olivový olej dobre vymiešame elektrickým mixérom, pridáme sekané píniové oriešky, strúhaný parmezán, Podravku ochucovadlo, pažítku, dobre scedený tvaroh a scedený špenát.
  3. 3.
    Všetko dobre premiešame, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov.
  4. 4.
    Dve až tri lyžičky zmesi vložíme do vymastenej formy na muffiny a pečieme v rúre zohriatej na teplotu 180 °C približne 25 minút.

Podávanie

Upečené muffiny vyberieme z formy a podávame teplé so šalátom podľa vlastného výberu.

Rada

Čerstvý tvaroh pred pridaním vymiešajte do peny.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 344 / 1.438 - -
Tuky g 20,39 - -
Sacharidy g 17,68 - -
Vláknina g 1,86 - -
Bielkoviny g 22,20 - -
Soľ g 4,36 0 0
Vitamín A μg 2.900,66 73 58
Vitamín D μg 23,00 12 12
Vitamín C mg 10,72 14 12
Niacín mg 4,51 32 23
Draslík (K) mg 398,55 11 11
Vápnik (Ca) mg 261,86 26 26
Fosfor (P) mg 238,95 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)