Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Musaka z baklažánu

  • 15.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 80 min

Tradičný pokrm východného Stredomoria, Grécka a Turecka sa už dávno udomácnil aj u nás. Nezaškodí, ak si kvôli zvýšeniu pôžitku z jedla pripomenieme jeho výbornú, základnú receptúru.

Ingrediencie

  • 5 baklažánov
  • 500 g mletého mäsa
  • 150 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3-4 čerstvé paradajky alebo konzervované lúpané paradajky
  • 1 zväzok petržlenu
  • bobkový list
  • soľ
  • čierne korenie
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • Bešamelová omáčka:
  • 40 g masla
  • 30 g múky
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica parmezánu
  • 2 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava

  1. 1.
    Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme trochu odstáť. Opláchneme horúcou vodou a osušíme papierovou utierkou.
  2. 2.
    Kolieska zložíme na plech obložený alobalom a natretý olivovým olejom. Baklažán pečieme 15 minút v rúre zohriatej na 200°C.
  3. 3.
    Na oleji krátko podusíme nakrájanú cibuľu a potom mleté mäso. Pridáme nakrájané paradajky, alebo konzervované lúpané paradajky, bobkový list, čierne korenie, pretlačený cesnak a Podravku. Za podlievania vodou dusíme.
  4. 4.
    Keď mäso zmäkne pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  5. 5.
    Príprava bešamelu: na rozpustenom masle krátko opečieme múku, zalejeme studeným mliekom a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Pridáme soľ, čierne korenie a parmezán.
  6. 6.
    Bešamel trochu ochladíme a zamiešame doňho našľahané vajíčka.
  7. 7.
    Do ohňovzdornej nádoby poskladáme vrstvu baklažánu, potom časť duseného mäsa, baklažán, potom zase dusené mäso a nakoniec vrstvu baklažánu. Všetko zalejeme pripraveným bešamelom.
  8. 8.
    Musaku pečieme v rúre zahriatej na 220°C cca 20 -30 minút.

Podávanie

Baklažánovú musaku podávame teplú, ako predjedlo, alebo hlavné jedlo s čerstvým šalátom podľa chuti.

Rada

Kolieska z baklažánu môžeme pred pečením vyváľať v škrobovej múčke.

Malé tajomstvo

Pečené baklažány svojou arómou obohatia musaku.

Poznámka

Tento pokrm je možné zmraziť:
Zmrazenie: Pokrm pripravíte v 8 krokoch, ale bez bešamelovej omáčky. Ochladenú musaku v pekáči nechajte v mrazničke 2 hodiny. Potom pekáč nakrátko namočte do horúcej vody, musaku vyberte, zabaľte ju do plastovej fólie a vložte naspäť do mrazničky.
Rozmrazenie: Musaku vyberte z fólie, vložte na pekáč a nechajte hodinu na izbovej teplote. Prelejte pripravenou bešamelovou omáčkou a pečte pri teplote 180-200°C približne 30-40 minút.
Trvanlivosť: 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 844 / 3.528 - -
Tuky g 66,89 - -
Sacharidy g 36,23 - -
Vláknina g 7,97 - -
Bielkoviny g 37,27 - -
Soľ g 5,27 0 0
Vitamín A μg 1.408,41 35 28
Vitamín D μg 86,91 43 43
Vitamín C mg 22,80 30 25
Niacín mg 13,63 97 68
Draslík (K) mg 1.389,78 38 38
Vápnik (Ca) mg 299,73 30 30
Fosfor (P) mg 531,40 66 66

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)